Μέρκελ -Σαρκοζί: Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Μέρκελ -Σαρκοζί: Αποφύγαμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας

MERKEL-SARKOZI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρεοκοπία αποφεύχθηκε. Το χρέος της Ελλάδας μειώνεται κατά 50% σε εθελοντική βάση δηλαδή περίπου κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο του χρέους της θα πρέπει να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, δήλωσαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Η κυρία Μέρκελ προανήγγειλε ότι η Τρόικα θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα σε ρόλο εποπτείας και βοήθειας ώστε να εφαρμοστεί χωρίς αποκλίσεις η νέα συμφωνία που βασίζεται σε νέα ρεαλιστικά δεδομένα σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ τα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα θα δοθούν στο EFSF ούτως ώστε να καλυφθεί το 50% της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα που ανέρχεται στα 30 δισ.

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν για τη μείωση του δικού τους χρέους.

Ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τράπεζες εγκρίνεται και από το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί πλέον βιώσιμο το ελληνικό χρέος, άρα θα συμμετέχει στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Προανήγγειλε αύξηση των κεφαλαίων τα οποία θα έχει στη διάθεσή του το EFSF κατά 4 ή 5 φορές.

Επισήμανε ότι δόθηκε εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεργαστούν πιό στενά με το ΔΝΤ και ότι η Ε.Ε. έχει συστήσει στις τράπεζες να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους στο 9%.

Από τη δικη του πλευρά ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι έκανε λόγο για έξτρα προσπάθεια από την Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ