Η Μέρκελ προαναγγέλλει μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας - iefimerida.gr

Η Μέρκελ προαναγγέλλει μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «πράσινο φως» έλαβε σήμερα η Μέρκελ από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ με την έγκριση του κειμένου προτάσεων (με ψήφους 503 υπέρ και 89 κατά) που θα τεθούν από την Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της αποψινής Σύνοδου.

Ωστόσο λίγο πριν αναχωρήσει από Βερολίνο για Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως δεν πρέπει να περιμένουμε να βρεθούν λύσεις μέσα σε ένα βράδυ.

Νωρίτερα βέβαια μιλώντας στην Γερμανική Βουλή είχε τονίσει την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.
Η Μέρκελ υποστήριξε χαρακτηριστικά πως είναι επιθυμητή η μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας, καθώς η χώρα – σύμφωνα και με την έκθεση της Τρόικα - βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου. «Στόχος είναι η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα». Τόνισε δε, πως «η Γερμανία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς μια Ευρώπη που ευημερεί. Γι αυτό, σημείωσε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα μολύνει άλλες χώρες».

Η κ. Μέρκελ είπε οτι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ωστόσο όπως επισήμανε «υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη για να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, μια απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας». Αναφερόμενη στους Έλληνες τόνισε πως «ο λαός της Ελλάδας έχει κάνει θυσίες και πρέπει να τον σεβαστούμε. Οι Έλληνες έχουν βαρύ φορτίο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Όσον αφορά στον EFSF, ανέφερε ότι το γερμανικό μερίδιο θα παραμείνει στα 211 δισ. ευρώ, ενώ η χρήση των κεφαλαίων του EFSF από τις τράπεζες είναι η ύστατη επιλογή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Μέρκελ στη Γερμανική ΒουλήΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε σήμερα σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ ότι είναι απαραίτητο να "διορθωθούν οι ατέλειες" της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης "τώρα ή, το λέω, ποτέ".

Αυτό μπορεί να γίνει με την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, πρόσθεσε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ, τονίζοντας: "πού είναι γραμμένο ότι μια τροποποίηση των συνθηκών πρέπει να διαρκεί δέκα χρόνια;".

Η ευρωζώνη οφείλει να "αδράξει την ευκαιρία" να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που της προσφέρει αυτή η κρίση, καθώς "σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αποτυχία", είπε η καγκελάριος στην ομιλία της πριν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την "εντολή διαπραγμάτευσης" εν όψει της συνόδου κορυφής αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

"Οι τροποποιήσεις των (ευρωπαϊκών) συνθηκών έχουν πάντοτε κινδύνους, είναι ένας δύσκολος δρόμος", αναγνώρισε η Μέρκελ, διότι οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν και από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, ωστόσο "πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο".

Η προσθήκη νέων κανόνων στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που θα είναι κοινοί για τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, είναι "ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ο διχασμός" των χωρών της ένωσης ανάμεσα στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη-μη μέλη.

Η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνηθεί μια απομείωση 50% του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει λειτουργικές και μακροπρόθεσμες λύσεις.

"Θα εργαστώ για να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις απόψε", είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αρκετό καιρό και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέσα σε μια νύχτα.

"Θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε ώστε η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της το συντομότερο δυνατόν", είπε. "Η απομείωση του χρέους από μόνη της δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας. . . πρέπει να εφαρμοστούν επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Είπε παράλληλα πως "ο λαός της Ελλάδας αξίζει το σεβασμό μας".

"Ο στόχος της αποψινής συνόδου πρέπει να είναι ένα αποτέλεσμα βάσει του οποίου η Ελλάδα ως το 2020 θα έχει λόγο χρέους προς ΑΕΠ 120%", δήλωσε η Μέρκελ.

Κατά τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αυτό σημαίνει οι ιδιώτες επενδυτές να αποδεχθούν απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού κράτους κατά 40%.

Ακόμα, η καγκελάριος επέμεινε πως η παροχή "βοήθειας" σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα "πρέπει να συνδέεται πάντοτε με αυστηρούς όρους", και επίβλεψή τους, ενώ είπε πως η ΕΕ πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιβάλει αυστηρότερες ποινές σε χώρες που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους στη ρίζα", είπε, εκτιμώντας ότι αυτή προκλήθηκε από τον υπέρμετρο δανεισμό και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Η καγκελάριος κάλεσε να δημιουργηθεί ένα "τείχος προστασίας" (firewall) για να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους. "Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιρροή στις χώρες που μόνιμα και επανειλημμένα παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας", είπε, αναφερόμενη στη Συνθήκη Μάαστριχτ.

Η Μέρκελ αναμενόταν να κερδίσει στην ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, που επρόκειτο να αρχίσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Η καγκελάριος είπε ότι κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. "Ο κόσμος παρακολουθεί τη Γερμανία και την Ευρώπη για να δει εάν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να αναλάβουμε τις ευθύνες", τόνισε. "Εάν το ευρώ καταρρεύσει, καταρρέει και η Ευρώπη. Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Έχουμε ένα ιστορικό καθήκον".

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και τα όσα συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής, είπε ακόμα η καγκελάριος.

Για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ εξετάζονται σενάρια όπως το μετατραπεί σε ένα φορέα που να "εγγυοδοτεί τις πιστώσεις" κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ή η αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης, για παράδειγμα από αναδυόμενες οικονομίες--κάτι που νωρίτερα σήμερα διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να κάνει η Κίνα.

Η Μέρκελ είπε ότι "θα είναι ανεύθυνο να μην αναλάβουμε τον κίνδυνο" να ενισχυθεί περαιτέρω το ΕΤΧΣ. "Η Γερμανία δεν μπορεί να είναι καλά όταν η Ευρώπη δεν είναι καλά", εξήγησε.

Ακόμα, εξέφρασε "τις ευχαριστίες της στο ΔΝΤ και στη γενική διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ "για το ρόλο της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι έδωσε μια "ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα".

Παράλληλα η Μέρκελ είπε πως η Ομάδα των Είκοσι (G20) θα πρέπει να επιβάλει ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ