Κούρεμα 30% και στις οργανικές θέσεις του Δημοσίου

Το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο του ελληνικού δημοσίου τομέα είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση καθώς σχεδιάζει να μειώσει κατά 30% περίπου τις οργανικές θέσεις, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε μαζικές μετατάξεις και υπαγωγή υπαλλήλων στην εργασιακή εφεδρεία.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στο σύνολό του από τη Βουλή προβλέπει κατάργηση των 140.000 κενών οργανικών θέσεων (σε σύνολο 580.000 οργανικών θέσεων σε όλο το δημόσιο) αλλά και κούρεμα «με την ψιλή» των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι θέσεις αυτές θα μειωθούν κατά 30.000 και πρακτικά ένας στους τρεις θα χάσει τον τίτλο του "προϊσταμένου" και κατά συνέπεια το επίδομα ευθύνης.

Για να γίνει αυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, απέστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τις δημόσιες υπηρεσίες ζητώντας στοιχεία για τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων ανά επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να στείλουν όλα τα υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι περιφέρειες και οι δήμοι στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και των φορέων.

Κρατικοί υπάλληλοι για όλες τις υπηρεσίες

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο που έγινε πλέον και τυπικά νόμος του κράτους υπάρχει διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την μετάταξη χιλιάδων εργαζομένων όπου είναι απαραίτητο καθώς πλέον θεσμοθετήθηκε ο «κρατικός υπάλληλος». Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα παραμένουν πλέον για όλη την υπαλληλική ζωή τους σε μια υπηρεσία αλλά θα μπορεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τους τοποθετήσει όπου «υφίστανται ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν».

Τι γίνεται αν o υπάλληλος αρνηθεί την υποχρεωτική μετάταξη; Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός Δημοσίου, ενώ το προσωπικό που θα κριθεί πλεονάζον και δεν θα μπορεί να μετακινηθεί, θα τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ