Βιρμανία: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης - iefimerida.gr

Βιρμανία: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, οι Βιρμανοί συμμετείχαν μαζικά σε ελεύθερες εκλογές. Το πρωί της Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου, η ηγέτης της αντιπολίτευσης και Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η «Lady», όπως την αποκαλούν, ανακοίνωσε συντριπτική νίκη του κόμματός της.


Η Lady ήταν το μεγάλο φαβορί των χθεσινών εκλογών και ανακοίνωσε ότι κέρδισε με 70% των εδρών σε όλη τη χώρα, ποσοστό που θα της επιτρέψει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παρά την παρουσία 1/4 βουλευτών που είναι στρατιωτικοί και δεν εκλέγονται.

Βιρμανία: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης | iefimerida.gr 0

«Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν ήδη μια ιδέα των αποτελεσμάτων, ακόμα κι αν δεν λέω τίποτα», δήλωσε η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απευθυνόμενη στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από την έδρα του κόμματός του, στο κέντρο της Ρανγκούν.

Καθώς το διακύβευμα των εκλογών είναι ιστορικό, η άνοδος στην εξουσία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή τη χώρα, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής χούντας. Παρά την επίσημη αυτοδιάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος το 2011, πρώην στρατηγοί είναι ακόμα στην εξουσία.

Βιρμανία: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης | iefimerida.gr 1


Η 70χρονη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, κόρη του στρατηγού Αούνγκ Σαν, ήρωα της ανεξαρτησίας της Μιαμνάρ, θυσίασε την προσωπική της ζωή, πέρασε 15 χρόνια σε κατ 'οίκον περιορισμό και ενσαρκώνει τις ελπίδες για δημοκρατία στη χώρας της επί σχεδόν 30 χρόνια.
Την ίδια ώρα, ο ασκών την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος στη Μιανμάρ παραδέχθηκε την ήττα του USDP και δήλωσε ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. "Χάσαμε," δήλωσε ο Χτάι Oo, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

Βιρμανία: Συντριπτική νίκη στις εκλογές για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης | iefimerida.gr 2


"Πρέπει να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο χάσαμε", δήλωσε ο ηγέτης του USDP, στενός συνεργάτης του προέδρου Θέιν Σέιν. "Ωστόσο, μπορούμε να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα χωρίς καμιά επιφύλαξη. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα".
Ο Χτάι Oo είπε ότι εξεπλάγη από τη μεγάλη ήττα στη δική του εκλογική περιφέρεια, τη Χιντάντα, στην περιοχή του Δέλτα, που θεωρείτο η καρδιά της αγροτικής βάσης υποστήριξης του USDP. "Δεν το περίμενα, γιατί μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τον κόσμο σε αυτή την περιοχή. Όπως και να 'ναι είναι η απόφαση των πολιτών".
Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από όλη τη χώρα δείχνουν ευρεία νίκη του NLD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ