Προβολή της cult ταινίας Equinox στο Bios με δωρεάν είσοδο - iefimerida.gr

Προβολή της cult ταινίας Equinox στο Bios με δωρεάν είσοδο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία λέει πολλά για κάποιον σκηνοθέτη. Κι αυτό σίγουρα ισχύει για το Equinox και τον Dennis Muren. Η ταινία δείχνει σε μεγάλο βαθμό την απίστευτη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και την αποφασιστικότητά του», γράφει ο George Lukas στο εισαγωγικό σημείωμα, στο βιβλιαράκι που συνοδεύει την DVD έκδοση της Criterion.

«Ο Dennis κι εγώ γνωριστήκαμε το 1976, όταν δούλευε σε έ...να εργαστήριο για διαφημιστικά εφέ στο Λος Άντζελες. Μέσω του John Dykstra, o Dennis είχε ακούσει ετοίμαζα ένα περιπετειώδες φιλμ που ήταν γεμάτο οπτικά εφέ. Ο John είχε αναπτύξει μια εκπληκτική κάμερα που έλεγχε την κίνηση –την Dykstraflex- και πίστευε ότι η επιδεξιότητά του Dennis στο animation ίσως μπορούσε να εφαρμοστεί στη νέα εφεύρεση. Κι είχε δίκιο.

Από τότε ο Dennis έχει συνεισφέρει με ανεκτίμητο τρόπο στις ταινίες μου και στην Industrial Light & Magic. Όπως μπορείς να δεις έντονα στο Equinox, o Dennis είχε την σπάνια ικανότητα να βλέπει τα πάντα ως πραγματοποιήσιμα. Κατά την άποψή του, δεν υπάρχει τίποτα που να είναι αδύνατο. Με το Equinox ο Dennis και ο Jack Woods κατάφεραν να δημιουργήσουν πραγματικά μια μαγική ταινία, παρόλο τον πολύ μικρό προϋπολογισμό και τους προφανείς περιορισμούς που τους επέβαλλε.

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που το Equinox έχει αποκτήσει τόσο φανατικό κοινό και το θυμούνται όλοι με τόση τρυφερότητα είναι ο τρόπος που φτιάχτηκε: με φροντίδα και ενθουσιασμό. Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για αυτά τα δύο, όσο μεγάλο κι αν είναι το budget μιας ταινίας, ή την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους οι δημιουργοί της».

Ο Dennis Muren είχε από μικρός λόξα με τον King Kong του Willis O'Brien, το «7th Voyager» και το «Sinbar» και ονειρευόταν να ασχοληθεί με την κινηματογράφηση και τα ειδικά εφέ. Από το Equinox μέχρι την σειρά του Star Wars και το Jurassic Park ανέπτυξε τεχνικές που είναι μοναδικές και αξεπέραστες, αναμφίβολα όμως η ταινία που προκαλεί το μεγαλύτερο θαυμασμό είναι η πρώτη του, το Equinox, ειδικά όταν γνωρίζεις με τι φτωχά μέσα γυρίστηκε, αδιανόητα φτωχά για τα δεδομένα του Χόλιγουντ. Τα γυρίσματα έγιναν με μια κάμερα Bolex των 16mm και κράτησαν δυόμιση χρόνια, στα διαλείμματα από άλλες δουλειές που έκαναν όσοι συνεργάστηκαν. Γυρισμένο κυρίως σε σαββατοκύριακα και καλοκαιρινές διακοπές στην πίσω αυλή του σκηνοθέτη και σε μια πισίνα κοντά στο σπίτι του –που χρησιμοποιήθηκε ως αυτοσχέδιο στούντιο- έκανε πραγματικότητα το όνειρο του Muren να φτιάξει μια δικιά του ταινία τρόμου. Στην αρχή, το 1967, ήταν μικρού μήκους με τον τίτλο The Equinox... A Journey into the Supernatural, αλλά στην Tonylyn Productions –μια μικρή κινηματογραφική εταιρία που είχε αναλάβει τη διανομή- άρεσε τόσο πολύ που προσέλαβε τον Jack Woods για να τραβήξει επιπλέον σκηνές και να την μετατρέψει σε μεγάλου μήκους. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1970 ο Muren αναφερόταν στα credits μόνο ως παραγωγός, παρόλο που είχε σκηνοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ και είχε φτιάξει όλα τα special εφέ. Οι εισπράξεις ωστόσο που έκανε ήταν αρκετές για να τον αποζημιώσουν και με το παραπάνω για τα 6.500 δολάρια που είχε στοιχίσει η αρχική παραγωγή.

Στην υπόθεση με τους τέσσερις φίλους που κυνηγάει ο δαίμονας βασίστηκε αργότερα το Evil Dead.

Και είναι πολύ πιο διασκεδαστικό απ' ό,τι περιμένει όποιος είναι ανυποψίαστος.

Η ταινία Equinox θα προβληθεί το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου στις · 4:30 μ.μ. - 7:00 μ.μ., στο Bios. Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ