«Η ντόλτσε βίτα» του Ποροσένκο: Πώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας αύξησε την περιουσία του παρά την κρίση - iefimerida.gr

«Η ντόλτσε βίτα» του Ποροσένκο: Πώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας αύξησε την περιουσία του παρά την κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είναι ο μοναδικός από τους δέκα πλουσιότερους Ουκρανούς που είδε την περιουσία του να αυξάνεται παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, όπως αποκαλύπτει έγκυρο εβδομαδιαίο ουκρανικό περιοδικό.

Ο πλούτος του Ποροσένκο, ενός επιχειρηματία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας της σοκολάτας την οποία είχε υποσχεθεί να πωλήσει όταν εξελέγη στην προεδρία τον Μάιο του 2014, υπολογίζεται από το περιοδικό Novoie Vremia σε 979 εκατ. δολάρια, δηλαδή 20% περισσότερα απ' ό,τι πέρυσι.

Αυτό του επιτρέπει να κερδίσει τρεις θέσεις στην κατάταξη των πλουσιότερων Ουκρανών, ανεβαίνοντας στην έκτη θέση.

«Η ντόλτσε βίτα (γλυκιά ζωή) είναι κάτι περισσότερο από μια μεταφορά όσον αφορά τις υποθέσεις του Πέτρου Ποροσένκο», ειρωνεύεται το περιοδικό.

Ο ουκρανός πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης της σοκολατοποιίας Roshen. Παρά την υπόσχεσή του, δεν έχει προχωρήσει στην πώλησή της ισχυριζόμενος πως, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια συναλλαγή.

Σύμφωνα με το Novoie Vremia, οι επιχειρήσεις πάνε πολύ καλά για τον Ποροσένκο και στον τραπεζικό τομέα.

«Η διεθνής επενδυτική τράπεζα του προέδρου αύξησε το ενεργητικό της κατά 84,8% την ώρα που το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει καταρρεύσει και 60 τραπεζικά καταστήματα έχουν κλείσει», επισημαίνει το περιοδικό.

Σε προσπάθεια του Γαλλικού Πρακτορείου να επικοινωνήσει μαζί του, ο εκπρόσωπος του Ποροσένκο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος.

Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που βρίσκεται στην εξουσία στο Κιεβο έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά που διαβρώνει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την επιρροή των ολιγαρχών στην εξουσία.

Με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τη φονική ένοπλη σύγκρουση στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όλοι οι άλλοι ολιγάρχες είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται.

Αυτός που επλήγη περισσότερο είναι ο πρώτος στον κατάλογο Ρινάτ Αχμάτοφ, πρώην χρηματοδότης του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που καθαιρέθηκε έπειτα από τρεις μήνες φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, οι οποίες πνίγηκαν στο αίμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ