Ο Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την εκλογή προέδρου στη ΝΔ: Οι δυναστείες χωρίζονται - iefimerida.gr

Ο Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την εκλογή προέδρου στη ΝΔ: Οι δυναστείες χωρίζονται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα μακροσκελέστατο ρεπορτάζ, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις των υποψηφίων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με εκτιμήσεις αναλυτών που κινούνται πέριξ του κόμματος, ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ εξηγεί τι κρύβεται στο παρασκήνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι το όνομά του προκαλεί σκεπτικισμό σε κάποιους που πιστεύουν ότι συνεχίζεται η δυναστεία της οικογένειας Μητσοτάκη στη ΝΔ και χαρακτηρίζει αυτού του είδους τα επιχειρήματα ως «σκουπίδια». Με εύθυμο τρόπο τού λέει ότι μπορεί κι αυτός να κυκλοφορεί χωρίς γραβάτα, σήμα κατατεθέν του Τσίπρα.

Ο Σπίγκελ σημειώνει πως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη ΝΔ, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι είχαν ποντάρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αντίπαλον δέος στον Τσίπρα. Σημειώνει, δε, πως ο Κυριάκος πρόλαβε την αδελφή του, Ντόρα, στην κούρσα της διαδοχής, με αποτέλεσμα η δεύτερη, λαμβάνοντας τον χαρακτήρα της «σεβάσμιας αρχής», βρέθηκε σε δίλημμα αν θα πρέπει να υποστηρίξει τον αδελφό της, κάτι που θα φαινόταν ως ακόμη μία κίνηση της δυναστείας Μητσοτάκη, ή δεν θα τον υποστηρίξει και αυτό θα φανεί άσχημο προς τα έξω.

Γι' αυτό και μέλη του κόμματος τη βλέπουν να στρέφει την υποστήριξή της προς τη μεριά του Μεϊμαράκη. Ο Σπίγκελ χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη ως τον πλέον επιφανή υποψήφιο στη Νέα Δημοκρατία. «Είναι νέος και γοητευτικός όπως ο Τσίπρας», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει απελευθερωμένος τώρα που διεκδικεί την προεδρία. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε μια «μοναχική μάχη» κατά της διαπλοκής. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος σημειώνει πως απέναντί του ο Μητσοτάκης βρήκε ακόμη και στελέχη της ΝΔ, αλλά και βετεράνους των Βρυξελλών και ότι είναι ο μοναδικός που δείχνει ικανός να διαδεχθεί τον Μεϊμαράκη.

Στο ενδιάμεσο εμφανίζεται και ο Κώστας Μπακογιάννης, που αποκρούει τις αιτιάσεις του Σπίγκελ ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία της ΝΔ. Ο δημοσιογράφος των FT γράφει πως αν ο Μητσοτάκης κερδίσει την κούρσα, ο Μπακογιάννης θα πρέπει να περιμένει ως το 2019 για να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου.

Πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά λέει: «Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτή την εκλογή και έχει να κάνει με την απαίτηση ενάντια στις παραδοσιακές δομές του κόμματος. Βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει πως μέσω της υποψηφιότητάς του θέλει να δείξει ότι ένα στέλεχος που δεν προέρχεται από... τζάκι μπορεί να διεκδικήσει το ανώτερο αξίωμα μέσα στο κόμμα, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσθέτει: «Μπορεί να είμαι ο νεότερος, αλλά δεν είναι το θέμα να αλλάξουμε γενιά στην κορυφή του κόμματος, αλλά τρόπο σκέψης και δράσης. Σέβομαι όλους τους υποψήφιους, ο καθένας έχει τη δική του ιστορία».

Ο Σπίγκελ σημειώνει πως αν ο χάσει ο Μητσοτάκης θα είναι λόγω του επωνύμου του και της ιστορίας που κουβαλάει, παρόμοια με εκείνη της οικογένειας Κένεντι. Κάτι που μένει να αποδειχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νέα Δημοκρατία Πίτερ Σπίγκελ Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ