Χρυσοχοΐδης:«Με την Κίνα χτίζουμε μια συμμαχία για την ανάπτυξη» - iefimerida.gr

Χρυσοχοΐδης:«Με την Κίνα χτίζουμε μια συμμαχία για την ανάπτυξη»

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο Πειραιάς δίνει στρατηγικές ευκαιρίες για επενδύσεις και εξαγωγικές δραστηριότητες. Με την Κίνα χτίζουμε σταθερά και εποικοδομητικά μια συμμαχία για την ανάπτυξη», επεσήμανε το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας, Jia Qinglin, στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότερες επενδύσεις από την πλευρά της Κίνας αρχίζουν και στρέφονται προς τη χώρα μας.

«Αυτή η επένδυση στον Πειραιά είναι στρατηγικού χαρακτήρα για τους ίδιους τους Κινέζους, αλλά και για μας που θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ στον Πειραιά μια μεγάλη ναυτιλιακή πρωτοβουλία, προκειμένου να προσελκύσουμε ναυτιλιακό συνάλλαγμα σε ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές επενδύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα που πέρυσι ήταν πολύ χαμηλές, της τάξης του 1%, για φέτος έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 50%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε επίσης ότι σε λίγο καιρό οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα θα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών οι οποίες αυξάνονται έτσι και αλλιώς 40% με 45%, ετησίως.

«Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταργούμε τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα και έτσι ανοίγουμε το δρόμο για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που αφορούν την πραγματική οικονομία και διαμορφώνουν νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το κινεζικό έργο, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ανέφερε επίσης ότι η κινεζική τράπεζα ανάπτυξης έχει έρθει σε επαφή ήδη με Ελληνες εφοπλιστές προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ από το ταμείο στήριξης προς τους Ελληνες για επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα.

Νωρίτερα, ο Jia Qinglin ξεναγήθηκε στα γραφεία της διοίκησης της Cosco και στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ, ενώ τον υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συνομιλία.

Υπεγράφησαν και τέσσερις ελληνοκινεζικές επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 537 εκατ. ευρώ

Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που αφορά στους τομείς των υποδομών της βιομηχανίας και των κατασκευών υπεγράφη μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζόνγκ Σαν. Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ και στη συνέχεια υπεγράφησαν και 4 επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 537 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών που υπεγράφησαν είναι οι ακόλουθες:

  • Ανάμεσα στην εταιρεία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, 
  • Ανάμεσα στη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, 
  •  Ανάμεσα στη Forthnet και τη Huawei Technologies Ltd, ύψους 3 εκατ. ευρώ, και 
  • Ανάμεσα στη Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και την Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 840.000 ευρώ.

Αύριο, θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών και κινεζικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι η κινεζική αποστολή απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη 20 εταιρειών του τραπεζικού κλάδου, καθώς και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υαλουργίας, του real estate, της ζυθοποιίας, της τσιμεντοβιομηχανίας κ.α.

Ομιλίες στο επιχειρηματικό δείπνο του Ελληνο- Κινεζικού Επιμελητηρίου

Ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου ώστε να φτάσει τα 8 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία είναι ο στόχος των δύο χωρών, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές από τη χώρα μας στους τομείς των μαρμάρων, του ελαιολάδου και του κρασιού, αλλά και της προώθησης κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, των λιμανιών και γενικότερα σε έργα υποδομών σημείωσε ο κ. Σαν στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ραγδαία και κάλεσε τους Ελληνες να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.

«Το ευρώ αποτελεί ένα σημαντικό υποστήριγμα για την ποικιλομορφία του αποθέματος του συναλλάγματος της Κίνας. Μια ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και ανάπτυξη του κόσμου και συμβάλει στην υγιή σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας» ανέφερε ο κ. Jia Qinglin.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει το πακέτο μέτρων σταθεροποίησης της Ε.Ε. της ΕκΤ και του ΔΝΤ και τόνιζε ότι με ουσιαστικές πράξεις η Κίνα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει τις Ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν τη κρίση. «Είναι ο μακροπρόθεσμος επενδυτής της Ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει ο Ελληνικός λαός να ξεπεράσει την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι το 2010 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 4,35 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της τάξης του 18,4% από το 2009. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 100 εκατ. δολάρια και οι κινεζικές στην Ελλάδα σε 500 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα ενθαρρυνθούν τα κινεζικά φορτηγά πλοία να πλέουν σε ελληνικά λιμάνια και οι κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στα έργα οικοδόμησης ελληνικών λιμένων, ενώ θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση στον τομέα της ναυτιλίας. Υπενθύμισε τέλος ότι ο εμπορικός ναυτιλιακός στόλος μεταφέρει το 60% του εισαγόμενου πετρελαίου της Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε -σε σύντομο χαιρετισμό του- ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχει περάσει προ πολλού την παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει και νέες συνεργασίες όπως οι εξαγωγές στην Κίνα σε κρασί και λάδι.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί την κύρια και ζωτικής σημασίας προτεραιότητα της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας δίνει αυτές τις μέρες τη μητέρα των μαχών για την οριστική διευθέτηση και λύση ενός προβλήματος που αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα ικανή να ανατινάξει κόπους, περιουσίες και κατακτήσεις μιας ολόκληρης ζωής».

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, είναι απαραίτητη η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν ξανά την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ