Τα 3+1 σενάρια της μυστικής έκθεσης της Τρόικα για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Τα 3+1 σενάρια της μυστικής έκθεσης της Τρόικα για το ελληνικό χρέος

21η Ιουλίου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα κατά 50% ή και 60% για να γίνει βιώσιμο, διαπιστώνει η Τρόικα στην μυστική έκθεση που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στο Εθνος, οι Τροϊκανοί αναλυτές περιγράφουν ένα «κατάμαυρο» μέλλον για την Ελλάδα, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα 50 δισ. ευρώ, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,5 μονάδες λιγότερο από ότι προβλεπόταν και το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 3% πριν από το 2020, αφού τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλα όσο προέβλεπαν μέχρι πριν λίγους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι τεχνοκράτες της Τρόικα φέρονται να θεωρούν πλέον ανεπαρκή την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Για να το στοιχειοθετήσουν, αναλύουν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο αν εφαρμοστεί η συμφωνία εκείνη ως έχει, τότε το ελληνικό χρέος το 2020 θα βρίσκεται στο 152% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν θα είναι βιώσιμο παρά τις θυσίες των ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, για να μην κατερρεύσει η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας ύψους 250 και πλέον δισ. ευρώ και η επιστροφή μας στις αγορές δεν προβλέπεται πριν από το 2021.

Το δεύτερο -και ακόμα χειρότερο- σενάριο της έκθεσης της Τρόικα είναι να μην γίνει καθόλου κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2027, και θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 444 δισ. ευρώ για να μην πτωχεύσει.

Το τρίτο σενάριο (ή μάλλον σενάρια) που εξετάζει η έκθεση της Τρόικα, και βάσει αυτών γίνονται οι διαπραγματεύσεις στις Συνόδους Κορυφής, κάνει λόγο για ομόλογα με discount με υποθετική απόδοση 6% χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις. Αν το «κούρεμα» είναι 50% τότε το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020, πράγμα που σημαίνει οτι η χώρα μας θα χρειαστεί χρηματοδότηση 113,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, αν το κούρεμα φτάσει ή και ξεπεράσει το 60% τότε το χρέος μας μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020. Ουσιαστικά δηλαδή τα δύο αυτά σενάρια είναι ακριβώς αυτό που ζήτησε και η δντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στις χτεσινές της δηλώσεις, όπως έγραψε το iefimerida.gr.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα λόγος για τις τρομερές καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι Τροϊκανοί τεχνοκράτες υποστηρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν τα προβλεπόμενα έσοδα 50 δις ευρώ έως το 2015 αλλά μόνο 30 δις ευρώ και αυτά ως το 2020. Αν όμως κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες και μετά πωληθούν, τότε θα υπάρξουν ακόμα 16 δισ. ευρώ έσοδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ