Σε σταυροδρόμι η κυβέρνηση και η χώρα - iefimerida.gr

Σε σταυροδρόμι η κυβέρνηση και η χώρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να λύσει το γρίφο "ΚΑΙ δημοσιονομική εξυγίανση ΚΑΙ ανάπτυξη" επιχειρεί η κυβέρνηση, με διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του. Παράλληλα, εν εξελίξει βρίσκεται και η επιχείρηση κατευνασμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Παρά ταύτα, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, αφού έχουν μεν πλήρη συνείδηση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και συνεχίζουν τη συνταγή λιτότητας, αλλά προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπους προκειμένου να πυροδοτηθεί και η ανάπτυξη. Οι εταίροι μας, πάντως, επιμένουν: "οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες, αλλά πρέπει να συνεχιστούν". Το ξεκαθάρισε χθες σε όλους τους τόνους και ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι...Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η κυβέρνηση "πάει πίσω" το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, έχει καταστεί κοινή πεποίθηση ότι τα νούμερα δε βγαίνουν. Γι' αυτό και όλοι προεξοφλούν την ανάγκη μίας "δυναμικής λύσης", ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε επιμήκυνση, οι αγορές μιλούν για αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή, η καθημερινότητα στην "εποχή του Μνημονίου" αλλάζει εντελώς. Ενώ η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη, η κυβέρνηση σκέφτεται ακόμη και... τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών σε δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να "ξεφορτώσει" μισθολογικό κόστος, αν κάποιοι εξ αυτών βρουν μία καλύτερη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Εντωμεταξύ, δύο νοσοκομεία, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο παραμένουν στο κόκκινο, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα δώσει το 25% της χρηματοδότησής τους ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Πάντως, την ώρα που η χώρα βρίσκεται επί ξυρού ακμής και όλα είναι ανοιχτά, εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο του σκανδάλου των υποβρυχίων. Ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου, με στοιχεία από την εισαγγελία του Μονάχου, αποκαλύπτουν ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία διακινήθηκαν μίζες-μαμούθ ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγγελία υποβρυχίων. Εντωμεταξύ, μετά το Πάσχα δρομολογείται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ενώ χθες, ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για "στοχοποίησή του", για "μεθοδεύσεις" και για "ατόπημα". Δήλωσε, μάλιστα, υπερήφανος για τη σύμβαση συμπαραγωγής των υποβρυχίων, "που έδωσε στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο"...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ