Σόιμπλε: «Μόνη βιώσιμη λύση το μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους» - iefimerida.gr

Σόιμπλε: «Μόνη βιώσιμη λύση το μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους»

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Deutche Bank μιλούσε για «εθελοντικό κούρεμα ως και 50%»

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η «η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη που αποφασίστηκε το καλοκαίρι» αν και το τελικό ύψος του κουρέματος δεν έχει αποφασιστεί αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας και τραπεζών συνεχίζονται. «Επιδιώκουμε, εφόσον είναι δυνατόν, μια συμφωνία με τις τράπεζες», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή ώστε να διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Όσον αφορά το ύψος του «κουρέματος» του χρέους, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το 21%, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Σημείωσε πάντως ότι η «τελική λύση» για το ελληνικό χρέος ίσως να μην είναι 100% έτοιμη μέχρι την Κυριακή, όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για εθελοντικό «κούρεμα» μέχρι 50%. Ο κ. Άκερμαν, που είναι και πρόεδρος της IIF, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Bild.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στη Γερμανία αυξάνονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν το μεγάλο κούρεμα χρέους ως βιώσιμη λύση. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών το οποίο υποστηρίζει ότι ένα μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα είναι τελικά «φθηνότερη λύση» για τη Γερμανία από ότι η διάσωση της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και του κ. Άκερμαν έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του Τζορτζ Σόρος ο οποίος μιλούσε χτες για εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ