Θέμης Μπαλασόπουλος: Ο... πράσινος άρχοντας των σκουπιδιών

Πρόσωπο των ημερών αναμφιβόλως ο σκληρός συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, είναι ο άνθρωπος που έως σήμερα κέρδιζε πάντοτε στο τέλος των συγκρούσεων του με τους εκάστοτε υπουργούς Εσωτερικών.

Ο κ. Μπαλασόπουλος, όπως και οι προκάτοχοί του άλλωστε, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια ως... απ ασφαλισμένη χειροβομβίδα ηγείται ενός κλάδου που αριθμεί περί τα 25.000 άτομα. Ανθρωποι που κάνουν πράγματι μια δύσκολη δουλειά, αλλά έχουν εξαιρετικά προνόμια και πάντως έχουν κάθε συμφέρον να επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε, αν δεν τους βολεύει.

Διορισμένος στο Δήμο της Γλυφάδας το 1984 από τον τότε εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο Θόδωρο Σπονδυλίδη, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της εσωτερικής ιεραρχίας, όχι όμως στον τομέα της καθαριότητας όπου είχε προσληφθεί αλλά στο γραφείο Τύπου, ως υπεύθυνος έκδοσης ενός περιοδικού του Δήμου.

Το 2001, με την αποχώρηση του έως τότε προέδρου Νώντα Λαμπρακάκη από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος ήταν ο εκλεκτός της ΠΑΣΚΕ, άρα και ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Μπαλασόπουλος εδραίωσε την παντοδυναμία του καθώς πέτυχε -πάντα με την απειλή των σκουπιδιών στους δρόμους- να εξασφαλίσει σειρά αυξήσεων και επιδομάτων για το σύνολο των 100.000 εργαζομένων στους ΟΤΑ όλης της χώρας.

Ενδεικτικό της δύναμης των σκουπιδιών και του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι συνδικαλιστές στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το 2007 επί κυβερνήσεως Ν.Δ. Ο κ. Μπαλασόπουλος σε αγαστή συνεργασία με τον γαλάζιο πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας, Βασίλη Πολυμερόπουλο «έπεισαν» τον τότε υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο να τους δώσει μετά από απεργία μόλις 2 ημερών ένα επιπλέον επίδομα 300 ευρώ για τους εργάτες καθαριότητας.

Ο υπαρχηγός του κ. Μπαλασόπουλου ονομάζεται Γιάννης Τσούνης και είναι αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕ -ΟΤΑ. Ο κ. Τσούνης, πτυχιούχος γυμναστής γαμπρός του πρώην πράσινου δημάρχου Αιγάλεω Πάνου Σπηλιόπουλου, ο οποίος τον προσέλαβε το 1997 στο Σύνδεσμο των Δήμων της Δυτικής Αττικής. Αυτός στη συνέχεια φρόντισε για την πρόσληψη της κόρης και του δικού του γαμπρού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και φυσικά αξιοποιεί πλήρως τη συνδικαλιστική άδεια που παρέχει ο σχετικός νόμος.

Για το τελευταίο αυτό, να σημειωθεί η επίθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη χθες κατά του κ. Μπαλασόπουλου.

Πως γίνονται οι προσλήψεις στην καθαριότητα των Δήμων

Σήμερα εργάζονται περί τα 25.000 άτομα στους τομείς της καθαριότητας των Δήμων, αλλά περίπου το 20% (5.000 υπάλληλοι) απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού οι οποίες καλύπτονται με συμβασιούχους.

Οι προσλήψεις δεν υπάγονταν έως πρόσφατα στο ΑΣΕΠ καθώς οι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν χρειαζόταν να έχουν κανένα τυπικό προσόν και πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ουσιαστικά εργάζονται περίπου 2 ώρες ημερησίως καθώς το υπόλοιπο ωράριό τους περνά έως ότου το απορριμματοφόρο πάει και γυρίσει στον ΧΥΤΑ.

Φυσικά, ως εργαζόμενοι κυρίως βραδυνές ώρες λαμβάνουν νυκτερινά επιδόματα και υπερωρίες.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ