Κόκκινη γραμμή για τις τράπεζες το 30% στο κούρεμα του χρέους - iefimerida.gr

Κόκκινη γραμμή για τις τράπεζες το 30% στο κούρεμα του χρέους

«κούρεμα χρέους»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Μέχρι 30% αντέχουν οι τράπεζες. Το 50% θα είναι καταστροφή». Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σχολίασε τα σενάρια που αναπτύσσονται για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, συντασσόμενο επί της ουσίας με τις απόψεις εντός της ΕΚΤ.

Το ίδιο στέλεχος δεν έκρυψε, μάλιστα, την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών, τα... ευρήματα της BlackRock, καθώς δεν αποκλείεται οι επισφαλείς απαιτήσεις δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια, να μην είναι της τάξης του 12- 13% αλλά να φτάσουν στο 20%, απαιτώντας ανάλογες προβλέψεις από τις τράπεζες.

«Το θέμα είναι ο μέσος όρος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να μη πέσει κάτω από το 8%, από 11% που είναι σήμερα» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι εάν τελικά επιλεγεί το «κούρεμα» του 50%, θα πρέπει να συνοδευθεί από τη πρόβλεψη για εξυπηρέτηση του υπόλοιπου Χρέους με επιτόκιο έως 4,5% για τουλάχιστον μια 7ετία, όπως επίσης από μια γενναία στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω παροχής ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε ότι το κούρεμα χρέους κατά 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν δίνει λύση, καθώς το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο εάν υποχωρήσει στο 110- 110% του ΑΕΠ από 150- 160% σήμερα, κάτι που προϋποθέτει κούρεμα κατά 30%.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαια τους για να αντεπεξέλθουν του «κουρέματος» και στη περίπτωση που δεν το καταφέρουν μέσω της αγοράς, η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μονόδρομος. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα σενάρια για το εύρος της συμμετοχής του Ταμείου στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το εύρος του «κουρέματος» με τις πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Ταμείο έχουν εκπονήσει σχέδιο με βάση και το χειρότερο σενάριο δηλαδή τη συμμετοχή του Ταμείου στο 100% όπως συνέβη με τη PROTON BANK!

Ωστόσο, τονίζεται ότι η «κρατικοποίηση» θα είναι σε κάθε περίπτωση σε επίπεδο μετοχών και όχι σε επίπεδο διοικήσεων, ενώ όσον αφορά στα οφέλη από τη παρέμβαση του Ταμείου διευκρινίζεται ότι διασφαλίζεται το σύνολο των καταθέσεων, ενώ παράλληλα συγκρατείται ο ρυθμός μείωσης των χορηγήσεων.

Πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί, πάντως, το τι μέλλει γενέσθαι με τις κρατικές τράπεζες, δηλαδή την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη περίπτωση που χρειαστούν «ενέσεις» κεφαλαίων. Αν και το οικονομικό επιτελείο πιέζει, η Τρόικα επιμένει στο ότι οι εν λόγω τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το Δημόσιο δηλαδή ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα πρέπει να επωμιστεί τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ