Είναι ένα πραγματικά ιδανικό καλοκαιρινό πιάτο.
Με μια φετούλα ψωμί ολικής ψημένη, ίσως και λίγη φέτα, κάνει ένα πλήρες γεύμα ή μάλλον τρώτε τρεις φορές στο σπίτι και στο γραφείο με αυτά τα υλικά!
Υλικά
- 200 γραμμάρια φακές μαύρες ή πράσινες, χοντρές
- 4 φετούλες σολωμό καπνιστό
- 1 πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- Λίγο τζίτζερ σκόνη
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι μπαλσάμικο λευκό
- Λίγο κόλιαντρο φρέσκο ή μαϊντανό
- Φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε τις φακές σε αλατισμένο νερό, σουρώστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν στο ψυγείο
- Καθαρίστε το πορτοκάλι και βγάλτε τη φλούδα από μερικές φέτες που θα χρησιμοποιήσετε
- Κόψτε χοντρά ξύσμα από φλούδα πορτοκάλι και φλούδα λεμόνι
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι
- Ανακατέψτε το κρεμμύδι, το ξύσμα, λίγο χυμό πορτοκάλι και λίγο χυμό λεμόνι
- Ρίξτε το τζίτζερ σε σκόνη (μια πρέζα), το ελαιόλαδο και το ξύδι μπαλσάμικο
- Ανακατέψτε καλά τη σαλτσούλα σας
- Ρίξτε τη σαλτσούλα πάνω από τις φακές
- Να μην είναι υπερβολικά τα υγρά, με μέτρο
- Χτίστε τις φακές να είναι όμορφες και βάλτε τις στο πιάτο, προσθέστε λίγο ξύσμα από πάνω και τον κόλιαντρο
- Προσθέστε τις φέτες σολωμού
- Πιπέρι παντού και είναι έτοιμο!
Αν θέλετε μπορείτε να χτίσετε τις φακές σε διόροφο: φακές, σολωμός, φακές και σολωμός πάλι.
Προσθέστε σαλάτα ρόκα ή άλλη, κρεμμύδι σε ροδέλες και μια βραστή πατάτα. Αλλο πιάτο!