Εξετάζεται και κούρεμα χρέους κατά 35-40% - Όλα στον αέρα - iefimerida.gr

Εξετάζεται και κούρεμα χρέους κατά 35-40% - Όλα στον αέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την σκιαγράφηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας επιχείρησε, για πρώτη φορά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας χτες στο ΚτΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (που συνεδρίαζε από κοινού με το ΚτΕ Δημόσιας Διοίκησης) έκανε μια "σχηματική" περιγραφή του τι μέλλει γενέσθαι.

«Οι ευρωπαίοι μου έχουν πει: "Εμείς θα αναλάβουμε το χρέος σας, εσείς τα ελλείμματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές"» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος στoυς βουλευτές του ΚτΕ Οικονομικών και η αναφορά αυτή έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων από τους βουλευτές που επιχειρούσαν να αποκωδικοποιήσουν τι σημαίνει αυτό.

  • Υποχρεωτικό ή εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτεςσε ποσοστό 50-60%
  • Επαναγορά ομολόγων συγκεκριμένων λήξεων μέσω του EFSF.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές πάντως, διευκρίνιζαν ότι είναι πολύ αδύνατο το σενάριο περί «κουρέματος» 50-60% το οποίο το υποστήριζε κυρίως μέρος της γερμανικής κυβέρνησης και δη ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Αντιθέτως φαίνεται ότι προκρίνεται λύση μικρότερου haircut (35-40%). Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν εννούσε ότι οι εταίροι μας θα πληρώσουν το χρέος αλλά ότι θα μας βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση ώστε να είναι βιώσιμο. Και τούτο γιατί το 2009 οι τόκοι ήταν 12 δισ. ευρώ και για το 2012 υπολογίζονται στο εφιαλτικό 17,9 δισ. δηλαδή 5,9 δισ. ευρώ παραπάνω μόνο για τόκους!

«Το χρέος μπορεί να μειωθεί αλλά θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε τόκους» έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, δεν απέκλειαν μια λύση για «κούρεμα» στο επιτόκιο. Από την πλευρά της η χώρα μας αναλαμβάνει την υποχρέωση να οδεύσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και φυσικά να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει και νέος δανεισμός, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.

Επί της ουσίας, το χρέος της Ελλάδας επιμερίζεται ως εξής:

  • Περί τα 190 δισ. ευρώ είναι σε ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ).
  • Άλλα 100 δισ. στην ΕΚΤ και περίπου 60-70 δισ. ευρώ από τις διμερείς εγγυήσεις.

Το χρέος μας έχει επίσης μια ιδιομορφία: Επιτόκια πολλαπλών ταχυτήτων, αφού μόνο από τις διμερείς, ένα κομμάτι είναι με 5,5%, ένα άλλο με τη συμφωνία του Ιουνίου 4,5% και με την 21η Ιουλίου με 3,5%. «Θα υπάρξουν λοιπόν διαφορετικές διευθετήσεις για κάθε περίπτωση» ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Επεσήμαινε δε ότι ακόμη δεν έχουν κατατεθεί πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και όλα τελούν υπό συζήτηση.

Ο ίδιος παράγοντας εξέφραζε αμφιβολία για το εάν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας και αν θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου. Δεν απέκλειε δε να υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μηνός ώστε να μην μεσολαβήσουν 10 ημέρες «κενού» από την 23ηΟκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου οπότε συνέρχεται το G20.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ