Πως θα διαχειριστεί ο Παπανδρέου το «κούρεμα» και τον... πανικό - iefimerida.gr

Πως θα διαχειριστεί ο Παπανδρέου το «κούρεμα» και τον... πανικό

πρωθυπουργός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκεπτικός ανέβηκε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 10.30 τα σκαλιά που οδηγούν από την πίσω πόρτα στο γραφείο του στη Βουλή. Τα νέα που έλαβε από τη χθεσινή συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν ήταν και τα πλέον ευχάριστα για την λύση που «μαγειρεύεται» -ερήμην της Ελλάδας- από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Ολα φωνάζουν «κούρεμα» αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη -πλην ίσως του πρωθυπουργού- ποιά λύση θα επιλεγεί τελικά.

Αν πρόκειται για γενναίο «κούρεμα» (50% και πάνω) του χρέους μας, όπως προτείνουν ανοικτά πλέον ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άρα για μείωση της ονομαστικής αξίας του, πρόκειται για τον ορισμό της χρεοκοπίας (default).

Αν πρόκειται για «κούρεμα» του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η χώρα, αν δηλαδή η χώρα αναγνωρίσει ότι χρωστά το σύνολο του χρέους της αλλά παίρνει ανάσα από το επιτόκιο, γλυτώνοντας 7-8 δισ. ευρώ τόκους, τότε τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Στην πρώτη περίπτωση η πολιτική διαχείριση είναι αδιανόητη, στη δεύτερη είναι εφικτή. Ωστόσο οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ χθες βράδυ σε αυστριακή τηλεόραση για κούρεμα άνω του 50% αλλά και η μετάθεση της Συνόδου Κορυφής από τη Δευτέρα 17/10 για ημέρα Κυριακή 23/10 δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις σε κορυφαίους υπουργούς.

«Προφανώς επέλεξαν την Κυριακή που είναι κλειστές οι αγορές για να ανακοινώσουν το «haircut»» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος ταυτόχρονα εξέφραζε την αγωνία του για το «τι θα γίνει την Δευτέρα» 24 Οκτωβρίου.

Αν δηλαδή μπει ένα πλαφόν στις αναλήψεις και στις τραπεζικές καταθέσεις ο πανικός που θα δημιουργηθεί θα είναι ανεξέλεγκτος.

Επιπλέον, το σενάριο που θέλει την γερμανική πλευρά να απαιτεί τοποθέτηση επιτρόπων στη χώρα μας, όχι απλώς για έλεγχο, αλλά με δικαίωμα υπογραφής (αν δε βάλει την υπογραφή του ο ξένος επίτροπος, δεν εκταμιεύεται η Χ δαπάνη) σε συνδυασμό με τα μεροκάματα Πορτογαλίας, είναι εφιαλτικό για τους κυβερνώντες.

Με τέτοια δεδομένα μπροστά του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου καλείται να λάβει τις αποφάσεις του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ