Τι είπε ο Σουλτς για το «Ταμείο» 50 δισ. δημόσιας περιουσίας - iefimerida.gr

Τι είπε ο Σουλτς για το «Ταμείο» 50 δισ. δημόσιας περιουσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν αρκέστηκε να ξορκίσει το Grexit. Εδωσε λεπτομέρεις για το Ταμείο 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις στο Λουξεμβούργο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην οποία είναι εκτάκτως καλεσμένος, είπε:

Για τα περί δημιουργίας Ταμείου

Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι είναι μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι όχι από την Γερμανία, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αυτή την ιδέα και είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε πως πρέπει να συζητηθεί επί της αρχής κάτι τέτοιο και επισήμανε: «Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο».

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα.

Τόνισε δε, ότι είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Τι είπε για το «πενταετές Grexit»

Από την άλλη, δίχως να κατονομάσει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το non paper που προέβλεπε «πενταετές Grexit», προσθέτοντας ότι δεν είναι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, και συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να πει από πού προήλθε.

«Είναι ένα χαρτί που αναφέρει προσωρινό Grexit, υπάρχει μία προϋπόθεση η Ελλάδα να το δεχτεί, η Ελλάδα δε θα το δεχθεί, άρα δεν πρέπει να το συζητούμε επί μακρόν», είπε σχετικά και συμπλήρωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η ταπείνωση των Ελλήνων.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι ίδιες με αυτές που είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση

Σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την έκπληξή του δηλώνοντας ότι είναι όμοιες με εκείνες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίες είχαν απορριφθεί.

«Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ήταν οι ίδιες του κ. Γιούνκερ και για εμένα ήταν μία έκπληξη και αυτό εξηγεί τα γεγονότα αλλά από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να λαμβάνει δύο στοιχεία: Την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μέτρα, τη θέληση των Ελλήνων να συμβάλλουν στα μέτρα και την προετοιμασία των μελών της Ευρωζώνης να λάβουν υπόψη της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα», εξήγησε.

Από την άλλη, τόνισε πως αυτό που θα υποσχεθούν οι Έλληνες θα πρέπει να γίνει σεβαστό με τρόπο δεσμευτικό, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η γέφυρα να μην υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας αλλά να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για τις χώρες που δεν επιθυμούν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη απάντησε, πως δεν μπορεί να δώσει διευκρινίσεις για συγκεκριμένες χώρες.

«Διευκρινίζω πως δεν μπορώ να πω ποια είναι η τάδε ή η δείνα χώρα που αντιτίθεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ. Κρατούμε την ιδέα ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχει κι η αντίθεση άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε για την αντίθεση κάποιων κρατών-μελών.

Σχετικά με την λήψη απόφασης, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός σήμερα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας «δεν ξέρω αν θα υπάρξει σήμερα, αλλά πρέπει».

«Τι βαθμό θα βάζατε στις δύο πλευρές;» ερωτήθηκε από δημοσιογράφο και απάντησε ότι δεν μπορούν να βαθμολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις γιατί είναι «δραματικές και καταιγιστικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ