Αξιωματούχος ΕΕ: Αποκλείεται η διαγραφή χρέους -Ελάφρυνση μόνο με αυστηρούς όρους

Η ελάφρυνση χρέους δεν ήταν στο τραπέζι, στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν έως τώρα με την Ελλάδα. Ομως, θα μπορούσε να γίνει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό τονίζει ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι «υψηλής τοξικότητας πολιτικά, για πολλές χώρες της ευρωζώνης».

Οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση θα ήταν πιθανή μόνο ως μέρος ενός νέου προγράμματος και μόνο αφότου η Ελλάδα θα παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει πραγματικά μεταρρυθμίσεις, ενώ θα πρέπει και να δείξει ότι δεν θα είναι αναγκαία μία περαιτέρω αναδιάρθρωση στο μέλλον, τόνισε, μιλώντας στον Guardian.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι έτσι, η διαγραφή μέρους του χρέους είναι εκτός συζήτησης, ξεκαθάρισε. Μία πιο ρεαλιστική επιλογή θα ήταν η εφαρμογή «μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεων με μηδενικό επιτόκιο, στο υπάρχον χρέος», εξήγησε.

Αυτή η θέση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ, στην οποία επισημαινόταν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 60 δισ. και ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας για να έχει περιθώριο να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ενώ γινόταν λόγος και για κούρεμα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ομως, αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η συζήτηση για ελάφρυνση χρέους είναι εκτός... θέματος, γιατί οι δανειστές χρειάζονται διαβεβαιώσεις τις οποίες η Ελλάδα δεν θέλει να παρέχει, όπως λένε. Η ίδια πηγή ανέφερε στον Guardian ότι αν είχε εφαρμοστεί πλήρως το πρώτο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα ανέκαμπτε σε 3-4 χρόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ελάφρυνση χρέους κούρεμα χρέους ΔΝΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ