Εκλογές, πείραμα, συμφωνία, ρήξη -Γιατί η κυβέρνηση πάει σε δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Εκλογές, πείραμα, συμφωνία, ρήξη -Γιατί η κυβέρνηση πάει σε δημοψήφισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα κλίμα ηλεκτρισμένο και πολύ φορτισμένο μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, ο ελληνικός λαός καλείται την Κυριακή να προσφύγει στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που διενεργεί η κυβέρνηση.

Την ώρα που το ερώτημα το οποίο έχει τεθεί από την κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για πολλές ερμηνείες και μεταφράσεις στο τι θα σημαίνει το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης για τους λόγους που ο πρωθυπουργός το αποφάσισε.

Οι δηλώσεις των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιάνη Βαρουφάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τρικυμία στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πει «ναι» σε τελεσίγραφο που έθεσαν οι εταίροι και έφερε την πρότασή τους -η οποία δεν ισχύει πλέον- σε δημοψήφισμα.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της κυβέρνησης ανέπτυξαν τις δικές τους θεωρίες. Από τη μία ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και θα έπεφτε, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως και με το «Ναι» και με το «Οχι» θα υπάρξει λύση, αφού το δημοψήφισμα ήταν μία επένδυση για βιώσιμη συμφωνία, ενώ ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για ένα πείραμα πίεσης απέναντι στους δανειστές, την ίδια στιγμή που πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για εντολή από τον λαό προκειμένουν να διαπραγματευθούν κατά της λιτότητας.

Ομολογία Τσακαλώτου: Κάνουμε δημοψήφισμα για να μην πέσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπεφτε. Αυτό απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στο CNN, ενώ επανέλαβε το ίδιο και σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέντευξή του στο CNN, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τη στάση του πρωθυπουργού, με την Κριστιάν Αμανπούρ να του επισημαίνει ότι από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα αποδεχθεί την πρότασή τους με κάποιες αλλαγές και από την άλλη δήλωσε στους Ελληνες ότι τους εκβιάζουν και τους κάλεσε να ψηφίσουν «Οχι», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι απλή. Η πρόταση των Θεσμών δεν είναι μία λύση βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να τη φέρουμε στη Βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Οχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».

Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, το επανέλαβε και σήμερα. «Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «θα ήταν καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν, όταν οι Θεσμοί απάντησαν με ένα 5σέλιδο στην κυβέρνηση».

Βαρουφάκης για δημοψήφισμα: Ηταν μια… επένδυση για βιώσιμη συμφωνία

Την άποψη ότι «με το "Ναι" θα έχουμε άμεση συμφωνία, αλλά και με το "Οχι"», διατύπωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος με συνέντευξή του είπε πως όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε ήταν μια… «επένδυση για μια βιώσιμη συμφωνία».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, δήλωσε ότι «η ασφυξία στην αγορά κορυφώθηκε αυτή τη βδομάδα με το κλείσιμο των τραπεζών» και κάνοντας μια αναφορά στην έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα πασχίζουμε για συμφωνία. Μέχρι τον Μάιο οι Θεσμοί δεν μας έκαναν ουδεμία πρόταση. Δεν πετύχαμε γιατί οι άλλοι δεν ήθελαν συμφωνία».

Στο επίμαχο ερώτημα για τη ρευστότητα στις τράπεζες, αρκέστηκε να πει ότι λόγω της ΠΝΠ «μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ».

Στην ίδια γραμμή, όταν ρωτήθηκε πώς θα πληρώσει η κυβέρνηση μισθούς και συντάξεις, απέφυγε να απαντήσει, ενώ είπε πως όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: με το δημοψήφισμα) ήταν «μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία αυτή η εβδομάδα. Τη Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».

Λαφαζάνης: Πείραμα κάνουμε με το δημοψήφισμα

Ως πείραμα πίεσης απέναντι στους δανειστές περιέγραψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Μιλώντας την Πέμπτη στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια, κάνουμε ένα δεύτερο πείραμα να πείσουμε, να πιέσουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας και τον ελληνικό λαό. Αυτό κάνουμε με το δημοψήφισμα».

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο όπλο από τη διαπραγμάτευση και από την πίεση» και ότι «η πίεση της κυβέρνησης στηρίζεται πρώτα από όλα στη θέληση και στο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού. Προσφεύγοντας λοιπόν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στη λαϊκή ετυμηγορία και δίνοντας ο λαός ισχυρή εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να παλέψει για κάτι καλύτερο ως συμφωνία από αυτά που δίνουν οι πιστωτές, νομίζω ότι είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχουμε μια θετική εξέλιξη. Η άλλη επιλογή θα ήταν να υπογράψουμε και να ξεμπερδέψουμε, αυτό όμως είναι εύκολο να το κάνει κανείς, αλλά πρέπει να δει και το αύριο. Αν δει τους επόμενους μήνες το τι θα προκύψει θα είναι πραγματική καταστροφή, πραγματικός όλεθρος για τη χώρα. Γιατί αυτά που ζητούνται είναι ανεφάρμοστα, είναι πιεστικά, είναι αφόρητα για τον τόπο».

Ησυχος: Μάχη κατά της λιτότητας

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι «το δημοψήφισμα είναι μια πρώτη υπερήφανη μάχη κατά της λιτότητας και των Μνημονίων».

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ανάλογα με το τι θα βγάλει η κάλπη

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μελετούν πάρα πολύ σοβαρά το σενάριο η κάλπη να βγάλει «Ναι». Εάν αυτό συμβεί, τότε προκρίνονται δύο πιθανά σενάρια, με προϋπόθεση, όπως εξηγούν στο iefimerida.gr κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

  •     Στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανή η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο αξίωμα του πρωθυπουργού -εφόσον συμφωνήσουν τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- μέχρι να υπάρξει  συμφωνία και στη συνέχεια να οριστεί ημερομηνία εκλογών.
  •     Στη δεύτερη περίπτωση, προκρίνεται το σενάριο μιας οικουμενικής κυβέρνησης, πάλι κατόπιν συνεννόησης, με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο το οποίο θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα κόμματα της Βουλής. Το κυβερνητικό σχήμα ενδεχομένως να αποτελείται και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση αυτή θα έχει χαρακτήρα εθνικής ενότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και εν συνεχεία θα δρομολογηθούν εκλογές.

Αν από το δημοψήφισμα προκύψει «Οχι», τότε τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο άγνωστο παραμένει πώς θα αντιμετωπίσουν ένα πιθανό «Οχι» οι εταίροι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ