Ο Ερντογάν «ρίχνει το γάντι» στο Ισραήλ - Φόβοι για θερμό επεισόδιο - iefimerida.gr

Ο Ερντογάν «ρίχνει το γάντι» στο Ισραήλ - Φόβοι για θερμό επεισόδιο

δάνειο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φόβους για θερμό επεισόδιο εκφράζουν οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές αν και κανείς δεν πιστεύει ότι η υπάρχουσα ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μία γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Η κρίση είναι πρώτο θέμα στην Τουρκία και η πολιτική ηγεσία φροντίζει να το κρατά ψηλά στην ατζέντα. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι Βρετανοί στηρίζουν την Κύπρο ενώ το φλέρτ με τη Ρωσία συνεχίζεται μέσω της σύναψης «δανείου-μαμούθ».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακηρύττει προς κάθε κατεύθυνση πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή αυτή τα οποία απορρέουν από το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης ενώ αμφισβητεί τα δικαιώματα του Ισραήλ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

«Το Ισραήλ άρχισε να λέει ότι έχει δικαίωμα δραστηριότητας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Θα δείτε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό επειδή η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της ΤΔΒΚ η οποία έχει δικαίωμα επιτήρησης των διεθνών υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου κάνει βήματα στην περιοχή», είπε στο Αλ Τζαζίρα ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώ «πέταξε το γάντι» στο Ισραήλ λέγοντας πως «η Τουρκία δεν θα κάνει όπως έκανε το Ισραήλ στα διεθνή ύδατα επειδή ούτε η κρατική της αξιοπρέπεια αλλά ούτε και η στρατιωτική της αξιοπρέπεια το επιτρέπει».

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενεργείας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ εκτιμά ότι η αμερικανική Noble Energy δεν θα ρισκάρει τόσο μεγάλα ποσά εν μέσω μιας τέτοιας μεγάλης κρίσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η Άγκυρα ασκεί πιέσεις σε Αίγυπτο και Λίβανο προκειμένου να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Κύπρος για την ΑΟΖ.

Χθές το «Πίρι Ρέις» έφτασε μόλις πέντε ναυτικά μίλια από την πλατφόρμα «Όμηρος» στην περιοχή G σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενώ στο τηλεγράφημα συμπληρώνεται πως θα παραμείνει για μια εβδομάδα για ανεφοδιασμό και συντήρηση στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μέχρι να ξεκινήσει το δεύτερο γύρο ερευνών.

«Αν ο στόλος φτάσει στη Γάζα θα φιλήσω τον Ερντογάν»

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση στην Τουρκία θεωρεί ότι ο κ. Ερντογάν «κάνει το παλικάρι» για να το παίξει ο ισχυρός της περιοχής.

«Αν τα πολεμικά πλοία συνοδεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι τη Γάζα τότε να έρθω να σου φιλήσω το μέτωπο», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης περιπαιχτικά στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε από το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου. Η εξήγηση που προσπαθούν να δώσουν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται με τον αέρα του ισχυρού καθώς κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να κυριαρχήσει πολιτικά στο εσωτερικό.

Συνεπώς, τώρα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος στην περιοχή. Ασφαλώς πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αμφίβολα αποτελέσματα.

Καταδίκασε την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ψήφισμα το οποίο καλεί, μεταξύ άλλων, όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην αναγνωρίσουν ή να στηρίξουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τις de facto αρχές εδαφών, που έχουν προκύψει από παράνομη διαίρεσης και ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις.

Στο ψήφισμα αναφέρεται στις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής ενώ εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη Συνθήκη Εγγυήσεων και κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να θεωρείται ως έγκυρη, λόγω σοβαρής παραβίασης της ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το ενδεχόμενο αυτό, συνεχίζει το κείμενο, δημιουργεί παράλληλα ένα μεγάλο ερωτηματικό, ως προς τη νομιμότητα ττων βρετανικών «κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων».

Αναφέρεται επίσης πως η κυπριακή Ανεξαρτησία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με μια πεπαλαιωμένη τριμερή Συμφωνία Εγγυήσεων, ήταν η τελευταία πράξη τερματισμού της αποικιοκρατίας στην Ευρώπη.

Αντέδρασαν έντονα οι Τούρκοι

Το ψήφισμα προκάλεσε την οργή της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι έκαναν λόγο για «παραπλανητικές διατυπώσεις».

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. για έλλειψη ειλικρίνειας ενώ υποστήριξε ότι «οι Έλληνες, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν καμία πρόθεση για συμφωνία στο Κυπριακό».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι με τις γεωτρήσεις σαμποτάρει την επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκοκύπριοι έχουν εξίσου δικαιώματα για γεωτρήσεις. Συμπλήρωσε τέλος πως ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά ούτε και η Τουρκία έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο για το θέμα του φυσικού αερίου.

Λευκωσία προς ψευδοκράτος: «Δεν υπάρχετε»

Οι δηλώσεις δεν έμειναν ασχολίαστες από την Λευκωσία η οποία απάντησε σκληρά δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο και πως οι γεωτρήσεις δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό.

«Ήταν στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η μετάβαση στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η ερευνητική γεώτρηση, και αυτές οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις έρευνες με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος», σημείωσε.

Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, δεν έχει κανένα δικαίωμα, διότι απλώς, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει.

Υποστήριξη από Βρετανούς

Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington δήλωσε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, διεξάγοντας έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο για να τονίσει ότι το κύριο συμπέρασμά του ήταν η συναίσθηση της υποχρέωσης του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει σ' αυτό που πρέπει να είναι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Φλέρτ με «άρωμα» δανείου

Ακόμη πιο έντονη γίνεται η προσέγγιση Λευκωσίας -Μόσχας με αποκορύφωμα τη δανειακή συμφωνία ύψους 2,5 δισ. ευρώ που σύναψαν οι δύο χώρες. Το δάνειο θα έχει διάρκεια 4,5 ετών και επιτόκιο 4,5% και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012.

Η συμφωνία ήρθε ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους δανεισμού της Κύπρου, το οποίο εκτοξεύτηκε τους περασμένους μήνες μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις λόγω των δημοσιονομικών της αστοχιών και της έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Οι δύο χώρες διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις ενώ πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές εκεί, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό της φορολογικό καθεστώς.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η Λευκωσία επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρήσουμε τόσο την εμπλοκή της Gazprom στις έρευνες για υδρογονάνθρακες όσο και την επικείμενη παρουσία του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ