Η κυβέρνηση... προσεύχεται για Ρέσλερ και κούρεμα - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση... προσεύχεται για Ρέσλερ και κούρεμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος διέψευσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ που φθάνει σήμερα στην Αθήνα, κομίζει πρόταση για κούρεμα χρέους και ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο κ. Ρέσλερ που θα συνοδεύεται από περίπου 70 Γερμανούς επιχειρηματίες, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκείμενου να συζητηθούν οι άξονες επιχειρηματικής συνεργασίας. Πρόκειται για το «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» όπως ο ίδιος ο κ. Ρέσλερ το αποκαλεί με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι πιθανό ο κ. Ρέσλερ να συναντηθεί την Παρασκευή και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει με την γερμανική πλευρά μνημόνιο συνεργασίας, ενώ ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γλυνός θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή προς την γερμανική κυβέρνηση με την οποία θα αναφέρει τους τομείς στους οποίους ζητά συνεισφορά από ομάδες τεχνογνωσίας.

Χθες έγινε ειδική διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου, Χρυσοχοΐδη, Φίλιππου Σαχινίδη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μόσιαλου ενόψει της συνάντηση με Ρέσλερ.

Ενώ υπήρξε και έτερη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, της ηγεσίας του ΥΠΕΞ (Σταύρος Λαμπρινίδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Επίσης χθες συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή. Στόχος είναι η πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου, καθώς υπολογίζεται ότι ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας ανέρχεται σε κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος των οποίων πληρώνεται μέσω πιστωτικών καρτών. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει και τη συμβολή των ελληνικών τραπεζών.

Για τα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόθεση της είναι να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Κινούμαστε με δύο στόχους: Την προσπάθεια μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ουσιαστικά δηλαδή με μείωση εισφορών) και δεύτερον την ανταγωνιστικότητα» τόνισε ο κ. Μόσιαλος ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το κορυφαίο θέμα δεν είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά το «να βρούμε συνολικά τη λύση».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί επίσης να απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι δεδομένη» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι προσφυγή στις κάλπες είναι «το τελευταίο που επιθυμεί ο ελληνικός λαός».

Σήμερα το πρωί στις 9 συνέρχεται ο ΚτΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ενώ στις 10 συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό.

Κι όλα αυτά την ώρα που όλο και πιο ζοφερές γίνονται οι προοπτικές για την τύχη του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος.

Χθες, στο Κολέγιο των Επιτρόπων, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ακόμη και 50%.

"Δυστυχώς το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ υποστηρίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα και ότι δεν έχει πάει καλά εν αντιθέσει με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία τις άλλες δύο χώρες που μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης. Ενώ σε δηλώσεις της αμέσως μετά το γεύμα με τους 27 επιτρόπους, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι εάν κάποια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στην Ευρωζώνη δεν είναι κατανοητό γιατί δεν πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες που διέπουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το θέμα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις εξελίξεις στην Ιταλία η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη έθεσε ζήτημα για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας χαρακτηρίζοντας ως "ατυχή" την πρωτοβουλία της τρόικας να ανακινήσει τέτοιο θέμα την ώρα που το κολέγιο των επιτρόπων έχει αποκλείσει τις παρεμβάσεις στα κατώτατα μισθολογικά όρια. Από την πλευρά του ο κ. Ολι Ρεν επεχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι «θα το δούμε». Τις απόψεις Δαμανάκη υποστήριξαν οι επίτροποι Βίβιαν Ρέντινγκ και ΛάζλοΑντορ.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν συζητά ούτε το θέμα της αλλαγής της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ούτε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους - τουλάχιστον μέχρι στιγμής- πέραν αυτού που προβλέπεται από την υπαγωγή της χώρας στον EFSF.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος που τόνισε (Market News) ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί «κούρεμα» του χρέους της άνω του ποσοστού 21% το οποίο συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.

«Ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος. Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη δημόσια συζήτηση για το «κούρεμα» και το μόνο που συζητά είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

«Οι συζητήσεις σε μια φάση ολοκλήρωσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Αν πρόκειται να υπάρχουν θεσμικές προτάσεις για βελτίωση αυτής της συμφωνίας προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση θα τις συζητήσει και είναι προετοιμασμένη να τις συζητήσεις αλλά μένουμε εκεί» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος (ΣΚΑΪ) σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις είτε από άλλες κυβερνήσεις είτε θεσμικά από της ευρωπαϊκή επιτροπή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ