Κι όμως, η Αθήνα προετοιμάζεται για το «κούρεμα» - iefimerida.gr

Κι όμως, η Αθήνα προετοιμάζεται για το «κούρεμα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο κόκκινο βρίσκονται οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών, γι΄αυτό που έρχεται με ταχύτητα μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μια ακόμα πολύωρη σύσκεψη για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, πέρασαν το κατώφλι του γραφείου Ευάγγελου Βενιζέλου στην οδό Ζαλοκώστα, τρία πρόσωπα από τα οποία αντιλαμβάνεται κανείς ποια είναι η αγωνία της Κυβέρνησης.

Ο πρώτος ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο δεύτερος ήταν ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο τρίτος ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Η συνάντηση- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- πραγματοποιήθηκε στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων και των επισήμων πλέον δηλώσεων- κυρίως από το Βερολίνο- περί ενδεχόμενης αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου με δεδομένο ότι το ελληνικό Χρέος δεν χαρακτηρίζεται πια βιώσιμο από τους δανειστές μας. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι και όλα δείχνουν προς την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με εργαλείο το μεγαλύτερο «κούρεμα χρέους» από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής, κάτι που θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη «αιμορραγία» στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα απαιτήσει νέα κρατικά κεφάλαια για τη στήριξη τους.

Αυτή ήταν η βασική αιτία της αναταραχής με τη βελγική DEXIA, αυτό υποχρέωσε τους Κοινοτικούς να δεσμευθούν για μεγαλύτερη στήριξη των τραπεζών όπως έγινε το 2008, καθησυχάζοντας τελικά τις αγορές, που αποδεικνύεται ότι δεν ανησυχούν για τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στα κράτη αλλά στις τράπεζες κι αυτό ήταν το αντικείμενο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης.

Επί της ουσίας, αυτό που θα συμβεί στη περίπτωση που το «κούρεμα» φτάσει στο 50%, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είναι ότι ειδικά οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει «προίκα» 30 δισ ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατικοποιηθούν με δεδομένο ότι η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο γρήγορα τρέχουν οι εξελίξεις και προς τα πού μας οδηγούν, αρκεί να ανατρέξει κανείς στις πληροφορίες των FINANCIAL TIMES που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν τη διενέργεια νέων stress tests σε κάθε χώρα χωριστά, με σενάριο βασισμένο σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ύψους 50%...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ