Μέρκελ και ΔΝΤ: Αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου - iefimerida.gr

Μέρκελ και ΔΝΤ: Αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου

κούρεμα χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα μέλη της Ευρωζώνης τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα το ΔΝΤ εκτιμά πως δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και για αυτό χρειάζεται κούρεμα που θα φτάσει το 40 με 50% και για αυτό χρειάζεται διόρθωση της απόφασης του Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters η Μέρκελ είπε πως πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα, και εάν προκύψει ότι αυτό δεν συμβαίνει τότε εκτιμά πως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που έκαναν νωρίτερα την εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πίεσε, ωστόσο, τη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, που προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση της πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της».

Παράλληλα τόνισε και πάλι πως οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ περιμένουν την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, ενώ σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το σενάριο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά τόνισε «εάν αυτό χρειαστεί».

Aξίζει να αναφερθεί πως και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αναθεωρηθεί το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, διότι οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η αρχική απόφαση δεν ισχύουν πια.
Όπως ανέφερε, η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει το ύψος της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των ομολογιούχων). Πρόσθεσε ότι το πώς ακριβώς θα γίνει η αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ