Δέκα εντολές για την υγεία μας το φθινόπωρο - iefimerida.gr
DOC 

Δέκα εντολές για την υγεία μας το φθινόπωρο

Με την ολοκλήρωση των διακοπών και την επάνοδο στη ρουτίνα της καθημερινότητας, στο ψυχοσωματικό στρες της κοινωνικοοικονομικής καταιγίδας που μας περιβάλλει έρχονται και τα συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα υγείας, τα οποία στην πραγματικότητα είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας για το χειμώνα.

Τί πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας το φθινόπωρο;

Η θερινή ραστώνη, τα ταξίδια, τα νυχτερινά γεύματα, το αλκοόλ που καταναλώνεται, η έντονη ζωή του καλοκαιριού, προκαλούν επιπτώσεις στον οργανισμό μας, είτε είμαστε υγιείς, είτε όχι. Μελέτες έχουν δείξει π.χ. ότι οι καρδιοπαθείς μειώνουν τα φάρμακα τους, οι διαβητικοί παίρνουν βάρος και απορυθμίζουν το σάκχαρό τους. Όλα αυτά συνδέονται με βλαπτικές μεταβολικές διαταραχές, με αύξηση της χοληστερόλης, του ουρικού οξέος και της αρτηριακής πίεσης.

Αν είστε μέχρι 60 χρόνων υγιείς

  • Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ποιος είναι ο ενδεδειγμένος εργαστηριακός έλεγχος για την ηλικία σας (π.χ. έλεγχος αιματοκρίτη, ηλεκτρολυτών, χοληστερίνης, νεφρών και ήπατος, μαζί με γενική ούρων, είναι ένας πρώτος «καθρέφτης» της μετακαλοκαιρινής εικόνας σας).
  • Φροντίστε το δέρμα σας μετά την καλοκαιρινή έκθεση στον ήλιο. Η αφυδάτωση, οι πανάδες, οι μυκητιάσεις και ό,τι άλλο διαπιστώσει ο δερματολόγος, πρέπει να θεραπευτούν έγκαιρα.
  • Οι γυναίκες θα ελέγξουν με το γυναικολόγο τους τις συνήθεις λοιμώξεις του θέρους (ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα).
  • Επανέλθετε στο κανονικό σας βάρος με διατροφή πλούσια σε βιταμίνες (πράσινα εποχιακά λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι), φρούτα ιχνοστοιχεία. Οι κακές συνήθειες των διακοπών στην διατροφή έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι επιδρούν στην άμυνα του οργανισμού και τον βρίσκουν περισσότερο ευάλωτο στις εποχιακές λοιμώξεις.
  • Με τα πρώτα κρύα αρχίζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αν πάσχετε από συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, ιγμορίτιδες, ρινίτιδες, ή άσθμα), καλό είναι να αποφεύγετε τους χώρους με πολύ κόσμο, το κάπνισμα, τη μεγάλη έκθεση στην υγρασία και το ψύχος. Το εμβόλιο κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου κάνουν μόνο αυτοί που πάσχουν, ανεξαρτήτων ηλικίας, από χρόνιο νόσημα (καρδιοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, παιδιά και έφηβοι που παίρνουν ασπιρίνη χρονίως, ασθενείς με νοσήματα αίματος, ηπατικές παθήσεις, καρκίνους, αλκοολισμό, μεταμοσχευθέντες, γενικά ανοσοκατασταλμένοι).

Αν είστε πάνω από 65 ετών

  • Για τους υγιείς ισχύει ό,τι έχει ήδη αναφερθεί, με μόνη διαφορά τον συνιστώμενο σε όλους εμβολιασμό της γρίπης κάθε φθινόπωρο και το εμβόλιο της πνευμονίας μια φορά στη ζωή τους.
  • Οι ασθενείς, ανάλογα με την πάθηση τους, συνήθως μπαίνουν σε εξατομικευμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ιατρική σύσταση (π.χ. οι ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές νόσους χρειάζεται να κάνουν εμβόλιο γρίπης τον Οκτώβριο και το Φεβρουάριο).
  • Οι καρδιοπαθείς και οι υπερτασικοί, καθώς και οι διαβητικοί, χρειάζονται εργαστηριακό έλεγχο για προσαρμογή της θεραπείας τους ανάλογα με τις διαταραχές που έφερε το καλοκαίρι στην πίεση, το σάκχαρο, την γλυκοζυλιωμενη Hb, τη χοληστερίνη. Μελέτες έχουν δείξει αύξηση της γλυκοζυλιωμενης Hb, προκαλεί επιπλοκές στα διαβητικά πόδια (ξηροδερμία, λοιμώξεις ανάμεσα στα δάχτυλα, οιδήματα, τραυματισμούς), μετά το καλοκαίρι.
  • Είναι συνηθισμένη η απότομη αύξηση της Α.Π. με τις πρώτες ψύχρες. Συνήθως το καλοκαίρι μειώνεται η δόση των αντιυπερτασικών φαρμάκων, κυρίως των διουρητικών και των ανταγωνιστών διαύλων ασβεστίου. Όμως η Α.Π. δεν μας ξεχνά!! Απαραίτητη είναι η εναρρύθμιση της.

Γονείς με το άνοιγμα των σχολείων ελέγχετε το βιβλιάριο υγείας των παιδιών σας (μήπως έχετε παραλείψει κάποια δόση εμβολίου; Ελέγξατε τα δόντια, την όραση, το σκελετό των παιδιών/εφήβων;). Οι φοιτητές έχουν κάνει τα εμβόλια ηπατίτιδας Β, Α και ΗΡV, ειδικά στα κορίτσια από 15 ως 25 ετών;

Αγαπητοί μου φίλοι, ξεκινήστε τη χειμερινή περίοδο με σωστή διατροφή, άσκηση, συμμόρφωση στις θεραπείες σας και πολύ αισιοδοξία. Η περίοδος που περνάμε έχει τόσο πολύ στρες, που μας επιβάλλει να φροντίζουμε εξίσου τη σωματική, ψυχική και κοινωνική μας υγεία.

Καλό χειμώνα!

Της Νόπης Αλεξανδροπούλου
Ιατρoύ Παθολόγου Διευθ. ΓΝΝ Ληξουρίου, Εξειδ/μενη Διαβητολόγος Τζανείου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ