To μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ανοίγει παράθυρο στην αρχή του σύμπαντος - iefimerida.gr

To μεγαλύτερο τηλεσκόπιο ανοίγει παράθυρο στην αρχή του σύμπαντος

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερης ακριβείας τηλεσκόπιο στον κόσμο και η δημιουργία του έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αρχές.
Πρόκειται για το τηλεσκόπιο Alma που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στην Χιλή το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να αποκτήσουν μια εικόνα της απαρχής του κόσμου αφού μπορεί να απεικονίσει τα αστέρια πριν καν δημιουργηθούν καθώς εντοπίζει τα νέφη αλλά και τα κρύα αέρια από τα οποία δημιουργούνται τα άστρα, ενώ παράλληλα συλλέγει τα κύματα που εκπέμπουν τα νέφη γεγονός που του επιτρέπει να εντοπίσει ακόμα και γαλαξίες που κρύβονται πίσω από αυτά.
Ήδη κατάφερε να απεικονίσει την σύγκρουση δύο γαλαξιών χρησιμοποιώντας στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει μόνο οι 16 του αντένες και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν το τηλεσκόπιο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις 66 αντένες του που θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2013 θα γίνει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο με στοιχεία ακριβείας που δεν θα μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη αστρονομική εγκατάσταση στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τώρα θα μπορούν να δουν αν ισχύουν οι θεωρίες των αστρονόμων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πλανήτες και οι αστέρες και γενικά για το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν.
Παράλληλα τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν την γέννηση ενός νέου άστρου το μέγεθος του οποίου εκτιμούν ότι ισούται με 12 φορές το μέγεθος του πλανήτη Δία, ενώ εστιάζουν και στην παρατήρηση μιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας και η οποία είναι γνωστή ως Sagittarius A.
Αστρονόμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όπως ο Δρ Τζον Ρίτσερ λένε «Ελπίζουμε να βρούμε νέα αστέρια σαν τον δικό μας ήλιο και να καταφέρουμε να δούμε ένα νέο ηλιακό σύστημα εν τη γενέσει του.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ