5 + 1 υποψήφιοι των Γάλλων Σοσιαλιστών για την Προεδρία - iefimerida.gr

5 + 1 υποψήφιοι των Γάλλων Σοσιαλιστών για την Προεδρία

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ανοιχτές διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, με τον πρώτο να διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή, 9 Οκτωβρίου και τον δεύτερο στις 16 Οκτωβρίου εφόσον δεν υπάρξει απόλυτη επικράτηση κάποιου από τους έξι υποψηφίους.

Στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι υποστηρικτές του κόμματος κατά τα πρότυπα των αμερικανικών κομμάτων. Αυτή η επιλογή είχε θεωρηθεί «άνοιγμα προς την κοινωνία» μετά την τρίτη συνεχόμενη εκλογική ήττα του κόμματος σε προεδρικές εκλογές.

Η κούρσα για το χρίσμα βρίσκει τον Φρανσουά Ολάντ (στο κεντρο) να αποτελεί το μεγάλο φαβορί ενώ όλα δείχνουν ότι στον β' γύρο θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Μαρτίν Ομπρί (τρίτη από δεξιά),γενική γραμματέα του κόμματος και δήμαρχο της Λίλ και όχι με την πρώην σύντροφό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ (πρώτη από δεξιά) που ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2007 και διεκδικεί εκ νέου το χρίσμα. Να σημειωθεί οτι ο Φρανσουά Ολαντ και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εχουν αποκτήσει απο την πολύχρονη σχέση τους, που διεκόπη με τρόπο περιπετειώδη το 2007, τέσσερα παιδιά.

Στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος συμμετέχει και ο Μανουέλ Βαλς (δεύτερος από δεξιά), βουλευτής και δήμαρχος του Εβρί, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς και ο Αρνό Μοντεμπούρ (πρώτος από αριστερά), βουλευτής της Βουργουνδίας, ο οποίος τοποθετείται στην πιο αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος.

Ο έκτος υποψήφιος είναι ο Ζαν Μισέλ Μπελέ (δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία), ηγέτης του μικρού κεντροαριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς και είναι ο μόνος μη σοσιαλιστής που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματος.

Είναι η πρώτη φορά που γαλλικό κόμμα δίνει τη δυνατότητα σε μη-μέλη να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές κάτι που αποτελεί τομή και για τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με βάση την προχθεσινή δημοσκόπηση που διενήργησε η «Viavoice» για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», ο Ολάντ προηγείται με 53% έναντι της Ολάντ, η οποία ακολουθεί με 46% ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ συγκεντρώνει περίπου το 30%.

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται με ποσοστό 51% ικανότερος να διαχειριστεί την οικονομική κρίση σε σχέση με την Μαρτίν Ομπρί και τον Νικολά Σαρκοζί που ακολουθούν με 45% και 36% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ