Ο Πικετί πήγε στο Βερολίνο και είπε στους Γερμανούς να διαγράψουν το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Ο Πικετί πήγε στο Βερολίνο και είπε στους Γερμανούς να διαγράψουν το ελληνικό χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Είχε προσπαθήσει να θίξει το θέμα του δημοσίου χρέους και σε μια συζήτηση που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο με τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ωστόσο, ο τελευταίος είχε ξεγλιστρήσει και δεν τον είχε αφήσει να αναπτύξει τα επιχειρήματά του.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί ήταν αποφασισμένος. Θα έκανε τη σύγκριση που ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους Γερμανούς. Και θα την έκανε μπροστά στους Γερμανούς.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ήταν καλεσμένος προχθές στο Βερολίνο για να του απονεμηθεί το Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου από το ίδρυμα Φρίντιχ Εμπερτ, που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο πολυσυζητημένος Γάλλος οικονομολόγος θα συζητούσε με τον δήμαρχο του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, σημαίνον στέλεχος του SPD. Του ήρθε λοιπόν μια ιδέα. Αντί να μιλήσει για άλλη μια φορά για τις ανισότητες, θα επικέντρωνε την ομιλία του σε ένα πολύ πιο «ευαίσθητο» θέμα, ειδικά στη Γερμανία: τα δημόσια χρέη.

Γιατί οι Ελληνες να είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από ό,τι οι Γερμανοί το 1953;

Η Γερμανία είχε την τύχη να της διαγραφεί σε μεγάλο βαθμό το χρέος από τους Συμμάχους το 1953. «Αυτό ήταν πολύ καλό», είπε ο Πικετί καθώς η Γερμανία μπόρεσε να ανοικοδομηθεί και να ξαναγίνει μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Γιατί λοιπόν να μη γίνει σήμερα το ίδιο και με την Ελλάδα; «Οι νέοι της Ελλάδας», διερωτήθηκε ο Γάλλος οικονομολόγος, «πρέπει άραγε να θεωρηθούν περισσότερο υπεύθυνοι για τα λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από ό,τι οι Γερμανοί το 1953; Γιατί να αρνηθούμε στους Έλληνες αυτό που προσφέρουμε στους Γερμανούς;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ