Το σεξ μετά τη μαστεκτομή -Πόσο επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών - iefimerida.gr

Το σεξ μετά τη μαστεκτομή -Πόσο επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τι πιο ωραίο να σε αγγίζει ένα χέρι στα σημεία που έχουν ακρωτηριαστεί; Για να απολαύσεις τη ζωή μετά από μια σοβαρή ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος, πρέπει να σκοτώσεις το εγωιστικό εγώ σου και να τιμήσεις αυτά που έχεις».

Επίσης, «πρέπει να καταπατήσεις τον εγωισμό σου και να μάθεις να ζεις με την ασθένεια». Ετσι περιγράφει την περιπέτειά της η Γωγώ, η οποία, πριν από πέντε χρόνια έκανε μαστεκτομή και όπως λέει, ακούγοντας από τον γιατρό της ότι ο καρκίνος «χτύπησε και τη δική της πόρτα» αισθάνθηκε ότι κάποιος της τραβούσε το χαλί της ζωής κάτω από τα πόδια.

Χιλιάδες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μαστού , περνούν από διάφορα στάδια ψυχολογικής πίεσης, αλλάζει ο τρόπος που βλέπουν οι ίδιες τον εαυτό τους και παράλληλα «βασανίζονται» από ερωτήματα για το πώς τις βλέπει ο σύντροφός τους και πως μπορούν να έχουν μια φυσιολογική και ποιοτική ζωή, με αντανάκλαση και στη σεξουαλική ζωή τους.

«Η γυναίκα πρέπει να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνη της στον Γολγοθά»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, την Κυριακή 10 Μαΐου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον Αθανάσιο Καρκανιά, Ψυχίατρο, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», με το ερώτημα ποιες δυσκολίες εμφανίζονται μετά την ασθένεια, στον τομέα της ερωτικής ζωής, αλλά και τους πιθανούς τρόπους διαχείρισής τους.«Η γυναίκα που έχει το πρόβλημα πρέπει αρχικά να γίνει δεκτή σε μια ανοιχτή αγκαλιά, να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνη της στο «Γολγοθά» που πρέπει να ανέβει,να της κρατούν το χέρι και να περπατούν μαζί της οι δικοί της άνθρωποι αλλά και οι γιατροί της».

Οι γυναίκες όπως εξηγεί ο κ. Καρκανιάς, μετά από μια μαστεκτομή, αισθάνονται ότι έχασαν τη θηλυκότητα τους και ο σύντροφος τους το ενδιαφέρον του , ωστόσο το θέμα μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία με το γιατρό τους, όπου όμως ο Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», εντοπίζει πρόβλημα. Ο τομέας της ερωτικής ζωής, όπως λέει, δυστυχώς δεν συζητείται μεταξύ ασθενή και γιατρού στο βαθμό που θα έπρεπε και επισημαίνει την ανάγκη παραδοχής και από τα δύο μέρη ότι η σεξουαλική ζωή είναι «απαραίτητη πηγή ανακούφισης και πηγή ζωής, που οι ίδιοι οι άρρωστοι κακώς παραγνωρίζουν, αλλά και οι γιατροί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία».

Φυσικά, όπως εξηγεί, ο δρόμος της θεραπείας είναι μακρύς και προτεραιότητα έχει η ίδια η ζωή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο γιατρός πρέπει να αφιερώνει χρόνο στην ασθενή του και στο σύντροφό της, να ακούει τους προβληματισμούς τους, να τον αισθανθούν δικό τους άνθρωπο, ώστε να αποβάλλουν τις αναστολές και τις φοβίες τους. Μόνο έτσι και αφού δεν υπάρχουν, προηγούμενα προβλήματα στο ζευγάρι, η ζωή τους θα μπει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

O καρκίνος του μαστού 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ελλάδα

Σύμφωνα πάντως με νεώτερα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκ. Γυναίκες διαγιγνώσκονται με την νόσο ετησίως, στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από αυτή την μορφή καρκίνου σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο κάθε χρόνο.Το 27-28% των γυναικών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45% θα προβούν σε μαστεκτομή.

Δράσεις Συλλόγων

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας, πραγματοποιούν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) και η Roche Hellas , με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου των Ωοθηκών, όπου θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε μορφή carte postal στο Σύνταγμα, αναδεικνύοντας την αξία της γυναίκας και τη σημασία του προληπτικού ελέγχου.Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, αύριο Σάββατο 9 Μαΐου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής» , στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ώρα 11:00-13:00 καλεί τις γυναίκες να φτιάξουν όλες μαζί την ανθοδέσμη για τη μητέρα, λέγοντας «Χρόνια Πολλά» με έναν ξεχωριστό τρόπο.

«ΑποφασίΖΩ γιατί ΓνωρίΖΩ

Εκστρατεία ενημέρωσης στις γυναίκες με καρκίνο μαστού παρέχει για 6η συνεχόμενη χρονιά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής» με τίτλο «ΑποφασίΖΩ γιατί ΓνωρίΖΩ». Πρόκειται για 3ωρα σεμινάρια, δωρεάν παρακολούθησης, που θα διεξάγονται, από τις 9 Μαϊου έως τις 12 Δεκεμβρίου 10:00π.μ. - 12:30μ.μ. στο Ξενοδοχείο Ηλέκτρα (Ερμού 5, Σύνταγμα). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 4180006.

Ειδικότερα:

9/5/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Η σημασία του γονιδιακού ελέγχου στην πρόληψη

Ο Γονιδιακός έλεγχος: Πότε και σε ποιους πρέπει να γίνεται και τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις υποψήφιες εξεταζόμενες.

Εισηγητής: Δρακούλης Γιαννουκάκος, Δ/ντης Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

16/5/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Νεότερες εξελίξεις και συμμόρφωση στη θεραπεία

Οι νεότερες εξελίξεις της νόσου: Νέα φάρμακα, νέοι τρόποι αντιμετώπισης και για το πώς μπορείτε να είστε συνεπείς στη θεραπεία σας ανεξάρτητα από τις πιθανές παρενέργειες που αντιμετωπίζετε.

Εισηγητής: Χρίστος Χριστοδούλου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Δ/ντης Β' Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan».

23/5/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Εγκυμοσύνη

Η δυνατότητα εγκυμοσύνης μετά την ασθένεια: Τρόποι επίτευξής της καθώς και όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε για την υγεία σας.

Εισηγητής: Δημήτριος Πανούσης, Χειρουργός Γυναικολόγος, Μαιευτήρας, Συνεργάτης Κλινικής Μαστού «Ρέα».

6/6/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Ερωτική και σεξουαλική ζωή

Οι δυσκολίες που εμφανίζονται μετά την ασθένεια στον τομέα της ερωτικής ζωής αλλά και τους πιθανούς τρόπους διαχείρισής τους.

Εισηγητής: Αθανάσιος Καρκανιάς, Ψυχίατρος, Δ/ντης Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου «Σωτηρία».

13/6/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Διατροφή

Η ανάγκη βελτίωσης των διατροφικών επιλογών μετά την ασθένεια καθώς και το συνιστώμενο διαιτολόγιο που βοηθά την προστασία της υγείας σας.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

24/10/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα: Πότε εμφανίζεται, ποιες γυναίκες αφορά, τι πρέπει να προσέχετε και πως μπορείτε να προστατευθείτε από την ανάπτυξή του.

Εισηγητής: Παναγιώτης Ζήκος, Φυσικοθεραπευτής Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

14/11/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Πλαστική αποκατάσταση

Η πλαστική αποκατάσταση: Πιθανά αποτελέσματα έτσι ώστε να γνωρίζετε επαρκώς ποιες διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν στο τομέα της πλαστικής χειρουργικής.

Εισηγητής: Δημήτρης Μαστοράκος, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείων «Αρεταίου» και «Αττικού».

21/11/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Μετάσταση

Η μετάσταση: Τι είναι και ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν.

Εισηγητής: Γεράσιμος Αραβαντινός, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής Δ/ντης Β' Τμήματος Παθολογίας-Ογκολογίας Νοσοκομείου «'Αγιοι Ανάργυροι».

5/12/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Κλινικές μελέτες στη θεραπεία

Οι κλινικές μελέτες: Τι είναι, ποιες ασθενείς αφορούν και ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για να ενταχθεί μια γυναίκα σε κάποια κλινική μελέτη.

Εισηγητής: Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος Δ/ντης Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου «Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο».12/12/2015, 10:00π.μ.-12:30μ.μ.: Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση: Η πιθανότητα εμφάνισης της σαν παρενέργεια των θεραπειών σας και οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Εισηγητής: Γεώργιος Τροβάς, Ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικού Συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μαστεκτομή σεξ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ