Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος σε δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos MORI για την εφημερίδα Evening Standard που δημοσιεύεται σήμερα.

Στη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει η ίδια εταιρία στις 30 Απριλίου, οι Συντηρητικοί είχαν προβάδισμα πέντε μονάδων, ενώ τα δύο κόμματα έρχονται ισόπαλα με 33% το καθένα σε άλλη σημερινή δημοσκόπηση του οργανισμού Populus.

Η νέα δημοσκόπηση της Ipsos-Mori δίνει 36% στους Συντηρητικούς και 35% στους Εργατικούς. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ήσσονες εταίροι των Συντηρητικών στην κυβέρνηση, βρίσκονται στο 8%, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) συγκεντρώνει 11% και οι Πράσινοι 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Populus, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, που βρίσκονται στο 33%, έχουν πέσει αμφότεροι κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου οργανισμού, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 10%, το UKIP 14% και οι Πράσινοι 5%.

«Πάνε χρόνια που οι εκλογές ήταν τόσο αμφίρροπες, η ψήφος είναι σημαντικότερη παρά ποτέ», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Μπανκς, ένας από τα εκατομμύρια των Βρετανών που ξύπνησαν σήμερα από τα χαράματα για να ψηφίσουν σε δημαρχεία, αλλά και σε παμπ, σε προκατασκευασμένα οικήματα σε χώρους στάθμευσης ή σε χώρους λατρείας.

Που ψήφισαν οι πολιτικοί ηγέτες

Οι πολιτικοί ηγέτες έβαλαν κι αυτοί το ξυπνητήρι ώστε να είναι από τους πρώτους που θα ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στο Σπέλσμπουρι, ένα μικρό χωριό στο Όξφορντσαϊρ, τον Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχθηκαν μόλις βγήκε από το πρωθυπουργικό του αυτοκίνητο τρεις διαδηλωτές, ένας από τους οποίους ήταν ντυμένος με ροζ γούνινη στολή του Μάπετ Σόου. Οι τρεις διαδήλωναν για τα δικαιώματα των πατέρων που έχουν στερηθεί τα παιδιά τους.

Απαθής και φορώντας σακάκι και πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός μπήκε στο εκλογικό τμήμα μαζί με τη σύζυγό του Σαμάνθα.

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σχεδόν 200 χλμ. βορειότερα, ο Εργατικός αντίπαλός του Έντ Μίλιμπαντ φόρεσε την πιο ωραία κόκκινη γραβάτα του για να ψηφίσει στην περιφέρειά του στο Ντονκάστερ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζάστιν.

Σε περίεργα μέρη τα εκλογικά κέντρα

Όπως οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, εκατομμύρια Βρετανοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα πριν πάνε στη δουλειά τους. Τα εκλογικά κέντρα είχαν στηθεί σε διάφορους χώρους, όπως ένα πλυντήριο στην Οξφόρδη, ένας ανεμόμυλος κοντά στο Μπράιτον ή μια αίθουσα πυγμαχίας στο Κίνγκστον -Απόν-Χαλ, χωρίς να λογαριάσει κανείς τις εκκλησίες, τα τζαμιά και τους ινδουιστικούς ναούς.

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Στη Βρετανία οι ψηφοφορίες διεξάγονται παραδοσιακά την Πέμπτη, όταν τα σχολεία, τα οποία αλλού στον κόσμο φιλοξενούν τα εκλογικά κέντρα, είναι σχεδόν όλα ανοικτά. Έτσι χρειάζεται να βρεθούν άλλοι χώροι.

Το γιατί γίνονται οι ψηφοφορίες την Πέμπτη στη χώρα αυτή είναι κάτι που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς. Καθώς δεν υπάρχει κάποιος επίσημος λόγος, η πιο συνηθισμένη εξήγηση είναι ότι κάποτε αυτό επέτρεπε να αποφεύγεται η ψήφος έπειτα από μεθύσι, καθώς οι εργάτες πληρώνονται την Παρασκευή.

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το σπίτι του Peter και της Christine Hodgkinson είναι εκλογικό κέντρο εδώ και 40 χρόνια

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Εκλογικό κέντρο είναι και το Bush Inn, μία μικρή παμπ

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Αλλά και το Salford Lads Club έξω από το οποίο είχαν φωτογραφηθεί οι Smiths

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Οι Βρετανοί ψήφισαν ακόμα και σε τροχόσπιτο

Σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας ψηφίζουν οι Βρετανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Και σε εκκλησίες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία Εκλογές εκλογικά κέντρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ