«Αγριεύει» το Ισραήλ, «μαζεύει» τα πολεμικά ο Ερντογάν - iefimerida.gr

«Αγριεύει» το Ισραήλ, «μαζεύει» τα πολεμικά ο Ερντογάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία επιμένει να ανεβάζει το θερμόμετρο σε φραστικό επίπεδο, ανακοινώνοντας δεύτερο «Πίρι Ρέις» καθώς και έρευνες στο περίφημο «οικόπεδο 12». Το Ισραήλ ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή προειδοποιώντας την Τουρκία, η οποία χθες το απέσυρε όλα τα πολεμικά πλοία της από τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επανήλθε με νέες απειλές, καλώντας για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει τις έρευνες ενώ βάση δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδα «Ραντικάλ» η χώρα ετοιμάζει δεύτερο «Πίρι Ρέις», το οποίο θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο και θα είναι από τα καλύτερα σεισμικά ερευνητικά σκάφη του κόσμου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε και επίσημα στην Τουρκία ότι οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται και στο «οικόπεδο 12», πολύ κοντά στην αμερικανική πλατφόρμα, στην περιοχή που όρισε η τουρκική πλευρά ως «G» και που καλύπτει τα οικόπεδα 8 και 9 και τέμνει το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αγριεύει» το Ισραήλ, «μαζεύει» τα πολεμικά ο Ερντογάν | iefimerida.gr 0

Σε χάρτη που δημοσίευσε χθες η «Χουριέτ» και αναδημοσίευσε ο «Πολίτης» αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα οικόπεδα που «όρισαν» από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος γύρω από ολόκληρο το νησί της Κύπρου με την εξαίρεση της Πάφου. Σε αυτόν το χάρτη (στη φωτογραφία όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα) φαίνονται τα εφτά σημεία (από το A έως το G, με το τελευταίο να πατάει στο οικόπεδο 12) στα οποία θα διεξάγει έρευνες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων.

Χθες το μεσημέρι η κινητικότητα στην περιοχή εντάθηκε όταν το «Πίρι Ρέις» πλησίασε σε λιγότερο από 20 ναυτικά μίλια τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12», δηλαδή περί τα 25 μίλια από το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ. Την εμφάνισή του έκανε ισραηλινό ελικόπτερο καθώς και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ωστόσο, το απόγευμα όλα τα τουρκικά πολεμικά (συμπεριλαμβανομένης και της φρεγάτας που εδώ και μέρες παρακολουθούσε την πλατφόρμα της «Noble») εγκατέλειψαν την περιοχή και συγκεντρώθηκαν βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Στην περιοχή της «Αφροδίτης» έμεινε μόνο το «Πίρι Ρέις» και το συνοδευτικό το οποίο είναι πιθανόν πλοίο ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η ξαφνική αλλαγή ίσως είναι παροδική ή ενδεχομένως οφείλεται στις παραινέσεις τρίτων χωρών για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η παρέμβαση των Ισραηλινών

Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε το Ισραήλ, δύο μαχητικά αεροσκάφη του οποίου πέταξαν επιδεικτικά κατά μήκος των παραλιών της Τουρκίας και βόρεια της Κύπρου, στα βόρεια όρια του Fir Λευκωσίας όπως αυτά αναγνωρίζονται διεθνώς εκτός από την Τουρκία.

Τήρησαν του κανόνες του Fir Λευκωσίας ενώ δεν ανταποκρίθηκαν στις απόπειρες επικοινωνίας το παράνομου “Ερτζιάν”, δείχνοντας ότι αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρο το Fir Λευκωσίας.

Από χθες αυξάνεται και η παρουσία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ στη περιοχή, τόσο γιατί επίκειται μετακίνηση γεωτρυπάνων -αποχωρεί το “Pride North America” και έρχεται το “Sedco Express” - ενώ λαμβάνονται και αυξημένα μέτρα ασφάλειας λόγω των εορτών της εβραϊκής πρωτοχρονιάς το επόμενο τριήμερο.

Την ίδια στιγμή, την οργή της Λευκωσίας προκάλεσαν δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, η οποία χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

Μετά το διάβημα από πλευράς της Κύπρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να δηλώσει ότι «η πολιτική μας δεν άλλαξε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ