Ειδικότητα στους γιατρους με πανελλαδικές εξετάσεις και όχι με επετηρίδα - iefimerida.gr

Ειδικότητα στους γιατρους με πανελλαδικές εξετάσεις και όχι με επετηρίδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλήρη ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο θα αποκτούν ειδικότητα οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο καταρτίζεται στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φιλοξενεί η εφημερίδα «Εθνος», με το νομοσχέδιο, θα εισάγεται ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων για ένταξη των αποφοίτων της Ιατρικής σε εκπαιδευτική μονάδα. Αυτό θα σημάνει προοδευτική κατάργηση της επετηρίδας. Ταυτοχρόνως, θα εισάγονται και κριτήρια για «παραγωγή» γιατρών με βάση τις εθνικές ανάγκες με προτεραιότητα στις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Ιατροδικαστικής, Ιατρικής Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Παθολογίας - Ογκολογίας και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Εξάλλου, μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η απονομή ειδικότητας κατά τη φοίτηση και ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετική γνωμοδότηση.

Σήμερα, στη λίστα της επετηρίδας για τις ειδικότητες βρίσκονται 11.700 απόφοιτοι της Ιατρικής και ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη αγγίζει τα πέντε χρόνια. Φτάνει δε, έως και 11 χρόνια για ειδικότητες όπως η Ενδοκρινολογία, η Αγγειοχειρουργική και η Νευροχειρουργική.

Μικτό σύστημα

Το σύστημα που εξετάζεται είναι αρχικά μεικτό. Σε πρώτη φάση το 50% των εισακτέων στα εκπαιδευτικά κέντρα θα προέρχονται από την επετηρίδα και το 50% από πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναλογία θα μετατρέπεται σταθερά υπέρ των εξετάσεων, οι οποίες θα επικρατήσουν πλήρως.

Σήμερα, η επιλογή ειδικότητας γίνεται από μεγάλο αριθμό γιατρών με βάση το κριτήριο του χρόνου αναμονής. Αποτελεί, δε, το δεύτερο σε αξία κριτήριο επιλογής (έπειτα από το επιστημονικό ενδιαφέρον), ξεπερνώντας ακόμη και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης, ένταξης στην αγορά εργασίας και των αποδοχών.

Πληθωρισμός γιατρών, αλλά και ελλείψεις

Σήμερα στην Ελλάδα, για 34.000 νοσοκομειακές κλίνες, απασχολούνται 25.965 γιατροί. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι γιατροί περισσεύουν και σε άλλες υπάρχουν δραματικές ελλείψεις. Στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν μόλις 38.814 νοσηλευτές, με μία νοσοκόμα να καλύπτει ολόκληρο τμήμα στην εφημερία. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των γιατρών θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος και, σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή στις ειδικότητες, έχει "ενοχοποιηθεί" για την αύξηση των δαπανών Υγείας μέσω της ζήτησης για υπηρεσίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και για τη διατήρηση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού μιας χώρας, απαιτείται υγειονομικό δυναμικό με πλήρη κατάρτιση, ορθολογική κατανομή και αριθμητική επάρκεια κατά κλάδο και περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ