Γερμανία: Ενας στους δύο επενδυτές «βλέπει» Grexit τους επόμενους 12 μήνες

Περίπου οι μισοί από τους επενδυτές που δέχθηκαν να απαντήσουν στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η γερμανική ερευνητική ομάδα Sentix, απάντησαν πως βλέπουν ένα Grexit να συμβαίνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, το 48,3% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν βλέπουν να συμβαίνει ένα Grexit το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη μέτρηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 35,5% (τον περασμένο Μάρτιο). Κάτι που υποδηλώνει πως ένας στους δύο επενδυτές εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με τις υποσχέσεις της Αθήνας προς τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Η υπόσχεση του Ντράγκι

Στην ανάλυση των ευρημάτων που έκανε ακολούθως το Sentrix, αναφέρει: «Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών ότι το βασικό σενάριο είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ γίνεται δεκτό μόνο από το ήμισυ του συνόλου των επενδυτών. Το 2012, ο Μάριο Ντράγκι, θέλοντας να ηρεμήσει τους επενδυτές και να φανερώσει την απόλυτη προσήλωσή του στο ευρώ, είχε πει πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο, εξακολουθεί άραγε να ισχύει σήμερα αυτή η υπόσχεση για την περίπτωση της Ελλάδας;».

Απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη

Απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που στέλνουν οι επενδυτές για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ. Ο δείκτης διάλυσης της Ευρωζώνης αναρριχήθηκε στο 49%, όταν τον Μάρτιο ήταν στο 36,8% λόγω της αύξησης των πιθανοτήτων να βγει η Ελλάδα από το μπλοκ. Παρόμοια ποσοστά είχαν εμφανιστεί το 2012, τότε που η Ευρώπη βρισκόταν στην κορύφωση της κρίσης χρέους. Όσο για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο σίγουροι. Μόλις το 26,1% φοβάται πως η Ελλάδα θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Η έρευνα έγινε μεταξύ 1.023 επενδυτών και διεξήχθη στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Sentix grexit Δημοσκόπηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ