FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία - iefimerida.gr

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει ένα δραματικό βήμα διακηρύσσοντας στάση πληρωμών εκτός αν συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου» υποστηρίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT η κυβέρνηση, η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστό, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Εχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου... Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό, από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στους FT ο ίδιος αξιωματούχος.

«Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. Ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι FT η προειδοποίηση για χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει το γεγονός ότι αδειάζει ταχέως από ρευστότητα, ο κρατικός κορβανάς.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η διακήρυξη χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια προοπτική που οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, είναι ενοχλημένες από αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως αντιεπαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναστολή της έκτακτης παροχής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ρευστότητα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, τον έλεγχο κεφαλαίων και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια.

Αν και μια τέτοια επιλογή, δεν μπορεί να αναγκάσει αυτομάτως Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια χρεοκοπία θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ένα στόχο που ήταν μέρος των διακηρύξεων με τις οποίες το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κοινή νομισματική ένωση είναι αρκετά ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Ελλάδα επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Συζητήθηκαν τα φορολογικά μέτρα , οι στόχοι του προϋπολογισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς τα οποία οι δανειστές λένε ότι δεν θα απελευθερώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να πληρώσει η χώρας τις επικείμενες δόσεις του χρέους της.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πάντως, τη Δευτέρα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, λέγοντας: « Συνεχίζουμε αδιάλειπτα την αναζήτηση για μια αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με την εκλογική εντολή μας».

Διαψεύδει το μέγαρο Μαξίμου

Πάντως το μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να προβεί σε δεύτερη διάψευση - εντός της ημέρας - για ισάριθμα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί διάψευση άρθρου της Bild που υποστήριζε - βασιζόμενο σε δηλώσεις Ελληνα κυβερνητικού αξιωματούχου - ότι η κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Και ακολούθησε η σαρκαστική απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times. ««Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση»,

Ενόχληση της Κομισιόν: Κάποιοι υιοθετούν ρόλο σχολιαστή

Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν την ενόχλησή τους για τις διαρροές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ. «Κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο σχολιαστή, γεγονός που βλάπτει την διαπραγμάτευση» ανέφεραν με νόημα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ουσία, σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό και καλούν τέλος τόσο την Αθήνα όσο και τους θεσμούς να επιταχύνουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ