Ενάντια στη Ρούσεφ οι Βραζιλιάνοι -Το 63% θέλει την αποπομπή της προέδρου

Το σκάνδαλο διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobas έχει ρίξει κατακόρυφα τη δημοτικότητα της προέδρου της Βραζιλίας.

Το 63% των πολιτών της χώρας τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ντίλμα Ρούσεφ, εξαιτίας της εμπλοκής της στην υπόθεση, αλλά την ίδια ώρα το 64% δεν πιστεύει ότι το σκάνδαλο θα βάλει ένα πρόωρο τέλος στη δεύτερη προεδρική της θητεία, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Η Ρούσεφ επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το κύκλωμα δωροδοκιών και εναρμόνισης τιμών το οποίο λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια ενόσω η ίδια ήταν πρόεδρος της επιχείρησης (2003-2010). Οι Βραζιλιάνοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την εκδοχή της Ρουσέφ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Το 57% απάντησε ότι πιστεύει πως γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος και του επέτρεπε να δρα. Ένα 26% είπε πως πιστεύει ότι η Ρουσέφ γνώριζε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να το σταματήσει.

Στην ίδια έρευνα, το 22% χαρακτήρισε τη διαφθορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βραζιλία, ενώ το 23% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σύστημα υγείας. Σε αντίστοιχη έρευνα τον Ιούλιο, το 14% είχε απαντήσει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διαφθορά, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 38% που εντόπιζε ως το σοβαρότερο πρόβλημα το σύστημα υγείας και πρόνοιας της χώρας.

Όσον αφορά μια θεωρητική αναμέτρηση στις επόμενες προεδρικές εκλογές, η έρευνα της Νταταφόλια έδειξε ότι το 33% όσων ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν τον Αέσιου Νέβες, τον γερουσιαστή της αντιπολίτευσης που έχασε με μικρή διαφορά από τη Ρουσέφ τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο προκάτοχος και πολιτικός μέντορας της Ρουσέφ, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ακολουθεί σε μικρή απόσταση με 29%, εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντίλμα Ρούσεφ Δημοσκόπηση διαφθορά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ