Περίπατος στην Αθήνα του μοντερνισμού

Εξάρχεια και Κολωνάκι. Δύο συνοικίες της Αθήνας με μεγάλη αρχιτεκτονική ιστορία. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν την πραγματική ιστορία των κτιρίων του μοντερνισμού;

Κατά τα τελευταία χρόνια εντείνεται το ενδιαφέρον για τη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία της Αθήνας. Μέσα από έναν κύκλο περιπατητικών σεμιναρίων η Big Olive επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα συνθετικά παρέχοντας στο κοινό υψηλού επιπέδου σεμινάρια από ακαδημαϊκούς κι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, να ταυτίσουν κτίρια και τόπους με ιστορικά γεγονότα και καλλιτεχνικά ρεύματα, να συζητήσουν πάνω σε κείμενα και εικόνες που τους δίνονται και να επισκεφθούν μουσεία και τόπους μνήμης.

Η περιήγηση στην Αθήνα του Μεσοπολέμου θα κορυφωθεί το Σάββατο 4 Απριλίου, όταν ο αρχιτέκτονας Νίκος Μαγουλιώτης θα μας γνωρίσει την Αθήνα του μοντερνισμού μέσα από έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι.

Ο περίπατος μελετά την επαναστατική τομή στην Ελληνική αρχιτεκτονική κατά την δεκαετία του 1920. Οι αυξημένες απαιτήσεις για γρήγορη στέγαση, οι ανάγκες αναβάθμισης του Κράτους Πρόνοιας, αλλά και η εμφάνιση του νέου υλικού – του μπετόν αρμέ – αλλάζουν μια για πάντα το ύφος στον σχεδιασμό των νέων κτιρίων. Ο Νεοκλασικισμός και η Αρ Ντεκό απορρίπτονται, καθώς, από όλους σχεδόν της μεγάλους εγχώριους αρχιτέκτονες, εναγκαλίζονται ο Μοντερνισμός του γερμανικού Μπαουχάους και το διεθνές στυλ του Le Corbusier. Ακολουθώντας τα βήματα του Γαλλοελβετού αυτού πρωτοπόρου παρακολουθούμε την εξέλιξη της νέο-ελληνικής αρχιτεκτονικής, από τον βαυαρικό νεοκλασικισμό του 19ου αιώνα, το Αρ Ντεκό και τον μοντερνισμό μέχρι και τον μεσογειακό μπρουταλισμό των Δ. και Σ. Αντωνακάκη κατά τα τέλη του εικοστού αιώνα.

Ο περίπατος περιλαμβάνει επίσκεψη στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη έναν χώρο αφιερωμένο στην πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967.

Πλήρες πρόγραμμα στο bigolive.org/pages/2015

Κόστος συμμετοχής: 20 €, εκπαιδευτικοί: 15 €, φοιτητές: 10 € Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@bigolive.org

Είσοδος στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη: 5€

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ