Οι πέντε λόγοι που οι Podemos δεν έγιναν τσουνάμι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Οι πέντε λόγοι που οι Podemos δεν έγιναν τσουνάμι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ριζοσπαστικό κόμμα της Ισπανίας κέρδισε 15 από τις 110 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας και πέρασε το πρώτο εκλογικό τεστ στον ένα χρόνο πολιτικής ζωής του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι επιτυχία;
1. Η Ανδαλουσία θεωρείται κάστρο των σοσιαλιστών και οι Podemos κατόρθωσαν να ανελιχθούν σε τρίτη πολιτική δυναμη. Πρόκειται για επιτυχία αν σκεφθεί κανείς ότι αυτό το κόμμα γεννήθηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ότι έκανε προεκλογική εκστρατεία με λίγα μέσα και ότι ζει κυρίως από τα 350.000 ευρώ των μελών του.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε την ηγεσία του Podemos η οποία περίμενε κάτι περισσότερο. Αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει τη δύναμη να κατανικήσει την ηγεμονία του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE), το οποίο έχασε μόνο 4 μονάδες, πήρε ποσοστό 35,5% και εξέλεξε 47 βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας. Το Podemos δεν μπόρεσε, επίσης, να διεκδικήσει την δεύτερη θέση από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) το οποίο βρίσκεται στην εξουσία και το οποίο βρίσκεται μακράν μπροστά του, με 27% των ψήφων και 33 βουλευτές στην Ανδαλουσία.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, το Podemos βρίσκεται μακριά από το πολιτικό τσουνάμι που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προμήνυαν κάποιες δημοσκοπήσεις και ήλπιζε ο επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί «ηγέτης της αντιπολίτευσης».

Podemos και τα δυο μεγάλα κόμματα
2. Τα εκλογικά αποτελέσματα της Ανδαλουσίας έγιναν δεκτά με κάποια απογοήτευση από τους Podemos, γράφει η Le Monde. «Αυτό το βήμα δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να ξεκινήσουμε τη απαραίτητη διαδικασία μεταμόρφωσης της κοινωνίας» δήλωσε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου η Καρολίνα Μπεσκάνσα, υπεύθυνη πολιτικής των Podemos και ειδικός στα θέματα κοινής γνώμης.
Η Ανδαλουσία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισπανίας και η μοναδική που δεν έφυγε ποτέ από την κυριαρχία των σοσιαλιστών, τα τελευταία 33 χρόνια. Εχει τρομερές ιδιαιτερότητες (αγροτικό πληθυσμό, ρεκόρ ανεργίας και εγκατάλειψης σχολικής εκπαίδευσης) και είναι δύσκολο για τους αναλυτές να προβάλουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη Ισπανία.

Από πού αντλεί δυνάμεις το Podemos
3. Ωστόσο, μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι οι Podemos έχουν απήχηση στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν και περισσότεροι νέοι, και δεν έχουν καθόλου απήχηση στους άνω των 65 ετών. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ριζοσπαστικό κόμμα τριπλασίασε το ποσοστό του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποιοί το ψηφίζουν
4. Από πού προέρχονται όμως οι 590.000 ψήφοι που πήρε το κόμμα Podemos στην Ανδαλουσία; Ενα σημαντικό μέρος προήλθε από τους οικολο-κομμουνιστές του IU που έχασε 160.000 ψήφους αλλά και από το σοσιαλιστικό κόμμα που έχασε 130.000 ψήφους.
Απομένουν 300.000 ψήφοι. Σίγουρα κέρδισαν κάποιους αναποφάσιστους αφού η προσέλευση ψηφοφόρων ανέβηκε κατά 3% και αυτό ισοδυναμεί με 130.000 επιπλέον ψηφοφόρους. Είναι πιθανό και ένα κομμάτι από το Λαϊκό Κόμμα, εκτός από το νέο κόμμα Ciudadanos να έδωσε ψήφους στους Podemos.

Πότε είναι πάλι εκλογές
5. Ποιά είναι τα επόμενα εκλογικά ραντεβού; Το πραγματικό εκλογικό τεστ για τους Podemos θα είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαίου. Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εκλογές σε πολλές ανεξάρτητες πόλεις και αυτόνομες περιοχές, πλην της Καταλονίας. Τέλος, τον Δεκέμβριο η Ισπανία θα έχει βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο.
Ως τότε οι Podemos θα χρειαστεί να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους, ελπίζοντας να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους. Στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από την απογοήτευση που επικρατεί στην Ισπανία με τα μέτρα λιτότητας, οι Podemos δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν το δημόσιο λόγο τους, που είναι κατά βάση καταγγελτικός. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται ίσως στο να αλλάξουν το σύνθημα για «ψήφο-τιμωρία» σε σύνθημα για ψήφο υπέρ του δικού τους προγράμματος, με την προϋπόθεση αυτό να ανανεωθεί και να ενισχυθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ