Εκλογική πανωλεθρία για Ντάισελμπλουμ στις περιφερειακές εκλογές της Ολλανδίας και σενάρια αποχώρησής του - iefimerida.gr

Εκλογική πανωλεθρία για Ντάισελμπλουμ στις περιφερειακές εκλογές της Ολλανδίας και σενάρια αποχώρησής του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύσκολα τα πράγματα για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ολλανδία μετά τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες εξελίχθηκαν σε... πανωλεθρία για το κόμμα του.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη των Εργατικών του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, που βρίσκεται στην κυβέρνηση μαζί με τους Φιλελεύθερους, χάνει περίπου 7,3% από τη δύναμή της, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές είχαν 17,3%, ενώ στις γενικές του 2012 είχαν 24,85%. Ωστόσο, τώρα έχει μειωθεί οριακά στο 10% το ποσοστό των Εργατικών και δεν αποκλείεται πλέον να πάμε σε πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία, κάτι που σημαίνει και αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ από το υπουργείο Οικονομικών και από την θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Πτώση καταγράφουν και οι Φιλελεύθεροι (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που υποχωρούν στο 15,7% (από 19,6% το 2011 και 26,6% το 2012). Μικρή πτώση και για την ακροδεξιά (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που χάνει μιάμιση μονάδα (11% από 12,4% το 2011).

Αντιθέτως, ενισχυμένοι κατά περίπου δύο μονάδες έκαστος δείχνουν να βγαίνουν από την κάλπη οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι Σοσιαλιστές (SP που ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και οι φιλελεύθεροι του D66.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Ρούτε - Ντάισελμπλουμ είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Μετά τη χθεσινή αναμέτρηση ωστόσο, ίσως να αναγκαστεί αφού η συμπολίτευση χάνει το 1/3 των εδρών στην Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ