Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση - iefimerida.gr

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα κόμματα της Βουλής,πλην του ΚΚΕ, ψήφισε τις προωθούμενες διατάξεις για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παρά την ψήφιση, υπήρξαν αντιδράσεις για τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για τις διατάξεις που αφορούν την αναδιάρθρωση της δομής του κράτους. Το ΚΚΕ, ήταν το κόμμα της αντιπολίτευσης, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εάν θα ψηφίσει «παρών» ή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας για το σχέδιο αναπληρώτριας υπουργού κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, τόνισε πως το ν/σ είναι ένα μικρό βήμα, επισημαίνοντας πως «Θα εξασφαλίσουμε πόρους. Δεν θα αφήσουμε τον λαό να πεθάνει».

Η κοινή υπουργική απόφαση, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, θα εξειδικεύει την εφαρμογή του προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης θα δίνει προτεραιότητα για την προστασία των οικογενειών με παιδιά. Ακόμη σημείωσε πως το επίδομα στέγασης θα δίνεται στους ενοικιαστές και όχι στους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε για να επεκτείνουν τις συμβάσεις είτε για να συνάψουν νέα συμβόλαια μίσθωσης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μελετάται η παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες «κλειστών» διαμερισμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα αλληλεγγύης. Αναφορικά με το πρόγραμμα σίτισης είπε ότι θα γίνει με παροχή ηλεκτρονικών καρτών και όχι εκπτωτικών κουπονιών.

«Θα μπορεί ο ωφελούμενος να παίρνει κάρτα με μπαρ κόουντ. Θα αγοράζει κρέας και λαχανικά σε οποιοδήποτε μαγαζί της χώρας και θα αφαιρείται κάθε φορά το ποσό που του αναλογεί στο μήνα».

Ανέφερε πως κατά μέσο όρο αναλογούν 100 ευρώ το μήνα σε 300.000 οικογένειες και παραδέχθηκε πως «αποτελούν πολύ μικρό βήμα που όμως θα το κάνουμε αν και κανείς δεν το έκανε». Καταλήγοντας επεσήμανε πως θα κατατεθεί νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία από το εισόδημα προκειμένου να μην εξαιρούνται από την ένταξη στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης παραδέχτηκε πως «είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές», εξηγώντας ότι οι συνθήκεςπου υπάρχουν οδηγούν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα «με ρυθμό μικρότερο από ό,τι θα θέλαμε και μέτρα λιγότερο ριζοσπαστικά από όσο θα επιθυμούσαμε».

Τέλος, ανέφερε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι «κουτσουρεμένα» ενώ κάλεσε τον λαό να κρίνει το πρώτο έργο της κυβέρνησης «λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των μετακλητών και επιστημονικών συνεργατών των υπουργών κατά περίπου 50%. Αναφερόμενος στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εξήγησε πως το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς, επιστημονικούς συνεργάτες και αποσπασμένους ενώ με το προωθούμενο ο αριθμός θα πέσει στους 554.

Εν συνεχεία συμπλήρωσε πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα επιφέρουν εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος ενώ προανήγγειλε ανάλογες δράσεις που δεν θα μειώνουν τις υπηρεσίες των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Στον λόγο του ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει «χέρι» στα αποθεματικά των ταμείων αλλά προτείνει στις διοικήσεις τους να επενδύσουν τα ρευστά διαθέσιμα και επέστρεψε το γάντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν στην «εξάτμιση» των αποθεμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης ανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την επαναφορά τις σύνταξης 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους ομογενείς άνω των 67 ετών. Τέλος, επέρριψε την ευθύνη για την επανάληψη του φαινομένου των ουρών στα καταστήματα ΙΚΑ στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε φροντίσει να κάνει την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και πανεπιστημίων.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής Γιάννης Βρούτσης απάντησε στον υπουργό ότι «εμείς κάναμε έργο που έκλεισε τον φαύλο κύκλο δεκαετιών. Σας άκουσα να λέτε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους μακροχρόνια ανέργους, αυτό με ένα απλό τηλέφωνο στον διοικητή του ΟΑΕΔ θα λυνόταν και θα ενσωματώνονταν άμεσα οι μακροχρόνιοι άνεργοι στο ηλεκτρονικό σύστημα». «Κάθε μέρα είστε κανάλια! Θα μπορούσατε να ενημερώσετε τους ανθρώπους να μην πάνε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ» συμπλήρωσε.

Σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 10 που εντάσσει ανεξάρτητες Αρχές υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα κατά της διαφθοράς προχώρησε ο Παναγιώτης Νικολούδης, ώστε να αρθούν οι ενστάσεις αντιπολίτευσης και δικαστικών που μιλούσαν για πολιτική παρέμβαση στο έργο των αρχών.

Όσον αφορά την διαφθορά υποστήριξε πως μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς αναζητούσαν τα «ίχνη του λέοντα» και δεσμεύτηκε πως ο ίδιος «θα εντοπίσει και θα πολεμήσει τον λέοντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις διατάξεις έκανε λόγο για«ατελείς και πάσχουσες»,υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο διακατέχεται από «δημιουργική ασάφεια».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση των φαινομένων με τις ουρές ασφαλισμένων έξω από υποκαταστήματα ΙΚΑ.

«Χρειάστηκε μόλις μια πολύ αυστηρή ανακοίνωσή χθες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ότι πρέπει να κινητοποιηθούν, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος άδικα» και πρόσθεσε «τους υπέδειξα ότι έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο -με το όνομα ΑΤΛΑΣ- συγκαλέστηκε επιτέλους σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με καθυστέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήδη υπήρχαν. Γιατί πολύ απλά, όλη αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία του κόσμου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έκανε σωστά τη δουλειά της», υποστήριξε.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας δεν επαρκούν.

«Εάν, αντί για εμβαλωματικά και αποσπασματικά μέτρα, η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρότασή του Ποταμιού για θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με διαφανή, ενιαία, περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους και με εξίσου διαφανείς διαδικασίες ελέγχου, θα είχε κάνει ουσιαστική κοινωνική πολιτική», δήλωσε.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είπε: «Δημιουργείτε μια ακόμα γραμματεία για να συντονίσει και στο μέλλον θα χρειαστεί άλλος ένας συντονιστής για να συντονίζει τους συντονιστές» αναφορικά δε με το άρθρο 24 που προβλέπει εθελοντές συμβούλους υπουργών με πληρωμένα τα οδοιπορικά σημείωσε «είναι καινοφανές να διορίζονται εθελοντές χωρίς να γνωρίζει κανείς τον τρόπο. Οι αιτιάσεις για βόλεμα κομματικών συμβούλων είναι αιτιολογημένη» και συμπλήρωσε πως είναι «εσφαλμένο να διορίζονται γενικοί γραμματείς και παράλληλα να αφήνονται ελεύθεροι να ασκούν το επάγγελμά τους. Σκεφτείτε να υπάρχει δικηγόρος στη γ.γ. του Δικαιοσύνης και παράλληλα να αναλαμβάνει υποθέσεις».

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά τις βασικές θέσεις του κόμματος για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και επεσήμανε ότι «δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν».

«Μοιάζει με κοροϊδία ο τίτλος καθώς πρόκειται για λήψη πετσοκομμένων μέτρων. Για ψίχουλα με όρους και προϋποθέσεις για να μη δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι αυτό δεν υπάρχει ο ορισμός της φτώχειας για να υπάρχει μία θολούρα», πρόσθεσε.

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει τον θεσμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και να το επεκτείνει σε όλη την χώρα αλλά και στις ρυθμίσεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων.

Ο Γιάννης Κουτσούκος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει «πελατειακό κομματικό κράτος που ενισχύει την γραφειοκρατία με εφευρήματα όπως «αναπληρωτής γραμματέας και εθελοντής σύμβουλος. Σας καλούμε να αποσύρετε μέτρα που φτιάχνουν κομματικούς στρατούς αμειβομένων κομισάριων», είπε χαρακτηριστικά.

Η Φώφη Γεννηματά υποστηριξε ότι ως ΠΑΣΟΚ «δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο», υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση πως ξεχνά όσα είχε εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ