Χωρίς τέλος οι πιέσεις -Οχι Γιούνκερ σε Τσίπρα για τετ α τετ πριν το Eurogroup - iefimerida.gr

Χωρίς τέλος οι πιέσεις -Οχι Γιούνκερ σε Τσίπρα για τετ α τετ πριν το Eurogroup

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ένα ακόμα μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα μιλάει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία υποστηρίζει πως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η γερμανική εφημερίδα το ερμηνεύει ως άλλο ένα μέτρο πίεσης την ώρα που η Ελλάδα βασανίζεται από εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για σήμερα Παρασκευή κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κάτι που ο Γιούνκερ αρνήθηκε, ενώ ο συντάκτης κάνει λόγο για μια «ασυνήθιστη έκκληση βοήθειας».

Μάλιστα, δημοσιογράφος της Suddeutsche Zeitung έκανε σχετικό ερώτημα στην Κομισιόν, για να εισπράξει ως απάντηση πως «υπάρχει συνεχής τηλεφωνική επαφή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων.

Διαψεύδει το δημοσίευμα το Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και υποστηρίζουν πως οι επαφές του πρωθυπουργού συνεχίζονται. «Εμείς δεν μπορούμε να τρέχουμε πίσω από κάθε δημοσίευμα. Δεν επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο του συγκεκριμένο δημοσίευμα, και τονίζουν ότι υπάρχουν καθημερινά επαφές με τον Γιούνκερ και γενικά με τους Θεσμούς», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Τετ α τετ Στουρνάρα-Τσίπρα

Στη «σκιά» της ποσοτικής χαλάρωσης, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εμφανίζονται σε πρώτη φάση καθησυχαστικοί και διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, δεν παύουν να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη ρευστότητα, διαπιστώνοντας μέρα με τη μέρα ότι ο δρόμος για το επόμενο διάστημα μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πληρέστερη εικόνα σήμερα στην πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάνης Βαρουφακης. Ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετείχε στη σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία και είναι αυτός που θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό από πρώτο χέρι για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι και για τις επιλογές χρηματοδότησης.

Μπαράζ επαφών Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές από σήμερα με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, πιθανόν και με άλλους ηγέτες που θα μπορούσαν να τηρήσουν θετική στάση στο ελληνικό πρόβλημα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζει στροφές και από την επόμενη εβδομάδα -αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα- ο πρωθυπουργός ξεκινά εκ νέου διεθνείς επαφές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί την επόμενη Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο για την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, έχοντας στις βαλίτσες του μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την οικονομία καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για να προχωρήσει η συμφωνία και να αρθούν τα εμπόδια της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ