Δραματική προειδοποίηση Economist: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο - iefimerida.gr

Δραματική προειδοποίηση Economist: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήμα και χρόνο

 Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ασφυκτική πίεση χρόνου και άδειων ταμείων επισημαίνει ο Economist σε άρθρο του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει αρκετές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τρία πολύ δύσκολα προβλήματα σε εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες αφού ο χρόνος και ο το χρήμα τελειώνουν με ταχύτατο ρυθμό.

Τα προβλήματα αυτά συνίστανται στα εξής:

1. Εκροές καταθέσεων. Πέραν όλων των άλλων συνεπειών, αυτή η τάση καθιστά περισσότερο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στρέφονται στον ELA προκειμένου να προστατευθούν.

2. Παράλυση από την αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού. Μετά τις εκλογές, τον σχηματισμό κυβέρνησης, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, το Grexit να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, οι Έλληνες επενδυτές «παγώνουν» τα όποια projects και οι ξένοι επενδυτές μάλλον εγκαταλείπουν τη χώρα τρομοκρατημένοι.

«Η νέα κυβέρνηση μπορεί να έκανε βήματα πίσω από τις αρχικές απαιτήσεις της από τους πιστωτές, αλλά η προθυμία της να φτάσει τόσο κοντά στο χείλος του γκρεμού, έχει πληγώσει την οικονομία και έφερε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» τονίζεται στο άρθρο.Μάλιστα, εκτιμά ότι υπάρχει προοπτική να γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά την άνοιξη, καθώς τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

«Η συγκεκριμενοποίηση της ισχνής λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, θα είναι αναμφίβολα μια αγωνιώδης διαδικασία» σημειώνει με έμφαση.«Αυτή η παράλυση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» αναφέρει ο Economist.

3. Η κάθετη υποχώρηση των δημόσιων εσόδων και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών.

Παρά ταύτα, το περιοδικό εντοπίζει και ένα φωτεινό σημείο: Τον τουρισμό. Το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για τον κλάδο, μετά το ρεκόρ των 22 εκατ. τουριστών του 2014, αλλά ο Economist προειδοποιεί ότι για να βγει από την κρίση η χώρα, δεν αρκεί ο τουρισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Economist Ελλάδα χρόνος χρήμα πίεση πιστωτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ