«Εφαρμόστε τα μέτρα και συζητάμε για την 6η δόση τον Οκτώβριο»

Οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα θα ληφθούν τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Δηλαδή η απόφαση για καταβολή ή μη της 6ης δόσης θα ληφθεί λίγες μέρες πριν εξανεμιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης!

Ο κ. Γιούνκερ στην ομιλία του δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς από την εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί και η καταβολή της επόμενης δόσης. «Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας». Από την άλλη εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία που ακολουθούν Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Από την άλλη πλευρά ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν υποστήριξε πως μετά τη διακοπή και απουσία 10 ημερών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και συμπλήρωσε «προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και τόνισε ότι χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο.»

Στο Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά και Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ