Εικόνα διάλυσης στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών λόγω εκλογών - iefimerida.gr

Εικόνα διάλυσης στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών λόγω εκλογών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Κανένας δεν πληρώνει, κανένας δεν ελέγχει, κανένας δεν εισπράττει.

Αυτή είναι λίγο ως πολύ η εικόνα των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες, μια εικόνα που οδηγεί πολύ πίσω τις πιο «ευαίσθητες» υπηρεσίες του Δημοσίου, θέτοντας πλέον ευθέως σε κίνδυνο ακόμα και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, αφού ως γνωστόν τα έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου εγγράφονται στην περασμένη χρονιά.

Παρά τις οδηγίες που δόθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο περί συνέχειας του Κράτους, στην πράξη όλα είναι... αλλιώς, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, ό,τι γίνεται οφείλεται στο προσωπικό φιλότιμο κάποιων υπηρεσιακών στελεχών.

Κι αν για τις νομοθετικές εκκρεμότητες- ουκ ολίγες- είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση για να τις τακτοποιήσει (δεν έχει απαντηθεί ωστόσο γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις όπως π.χ. στο νέο σχεδιασμό για τις αποδείξεις), είναι ανεξήγητο γιατί έχουν αφεθεί στον... αυτόματο πιλότο οι εφορίες και οι ελεγκτικές μονάδες.

Όπως παραδέχονται στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε συντονιστικές συσκέψεις γίνονται, ούτε οδηγίες δίνονται, ούτε εποπτεία των ενεργειών και των στόχων που έχουν τεθεί από τη ΓΓΔΕ ασκείται, και πλέον όλοι αναμένουν τον... λογαριασμό. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι αν και έχει παρέλθει σχεδόν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, δεν ακούγεται ούτε... κιχ για τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους θα είναι μεγαλύτερες από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Σημειώνεται ότι πριν «κλείσει» ο Δεκέμβριος, στελέχη εκτιμούσαν ότι οι εισπράξεις με το ζόρι θα φτάσουν στα 4,3- 4,5 δισ ευρώ, έναντι στόχου άνω των 5 δισ ευρώ, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει την ταμειακή "τρύπα" στο 12μηνο, πάνω από το 1 δισ ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ