Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: Το 1920 καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά μετά τον έψαχναν για τη διαπραγμάτευση της Λωζάννης - iefimerida.gr

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: Το 1920 καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά μετά τον έψαχναν για τη διαπραγμάτευση της Λωζάννης

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παραλληλισμούς με την μικρασιατική καταστροφή, την συνθήκη της Λωζάννης και την διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Μιλώντας στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη θύμισε ότι και στις εκλογές του 1920, ενώ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη η μικρασιατική εκστρατεία, οι Ελληνες πολίτες καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Αλλά λίγο αργότερα, μετά την καταστροφή, τον έψαχναν για να εκπροσωπήσει αυτός τη χώρα για τη συνθήκη της Λωζάννης» ανέφερε με έμφαση. Διευκρίνισε ότι δεν κάνει παράταιρους παραλληλισμούς με πρόσωπα, αλλά- όπως είπε - «η μάχη για έξοδο από την κρίση είναι απολύτως εφάμιλλη με την μάχη που δόθηκε την δεκαετία του '20».

Ο Ευ. Βενιζέλος, πιστός στην στρατηγική που ακολουθεί στις τελευταίες ομιλίες του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική μη επίτευξης αυτοδυναμίας και την ανάγκη να αποφευχθούν επεναληπτικές εκλογές. «Το τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου θα το καθορίσει ο λαός. Δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλές εκλογές, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία, πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική, πρέπει να υπάρχει ρυθμιστής, εγγυητής, να οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνευθύνης και στην εφαρμογή της πολιτικής ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. Αυτός μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: Το 1920 καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά μετά τον έψαχναν για τη διαπραγμάτευση της Λωζάννης | iefimerida.gr 0

Υπενθύμισε ότι πρώτο κόμμα με καθαρή διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ να έρχεται δεύτερη. «Εχασε λοιπόν στο δίπολο που είναι στημένο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που όμως είναι μεσαία. Αυτό που διατήρησε όρθια τη χώρα και την κυβέρνηση, σε θέση να διαπραγματεύεται υπό δύσκολες συνθήκες με τους εταίρους της, ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε.

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: Το 1920 καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά μετά τον έψαχναν για τη διαπραγμάτευση της Λωζάννης | iefimerida.gr 1

Αφήνοντας αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου – χωρίς να τον κατονομάσει – είπε πως «αυτό το ποσοστό που έπεσε στην κάλπη, μέσα στο παραβάν, ήταν που κράτησε όρθια την κυβέρνηση και τη χώρα, που μας επέτρεψε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, να τη φέρουμε στο σημείο αυτό, να κρατήσουμε τη χώρα ακέραιη, την οικονομία, τις τράπεζες, τις προοπτικές ανάπτυξης, να μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης».

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι εκλογές είναι εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο και γι' αυτό και για την παράταξη, γιατί η μοίρα της πατρίδας είναι ταυτισμένη ιστορικά με τη μοίρα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ».

Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ο πραγματικός εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και στρατηγικής», όταν ψήφισε τα μέτρα και πήρε το κόστος όταν άλλοι συμφωνούσαν αλλά δεν ψήφιζαν και κράτησε τη χώρα όρθια όταν άλλοι ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

Ασκώντας κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στην Ευρώπη κανένα κόμμα δεν διανοείται να πει ότι δεν σέβεται τη συνέχεια του κράτους και τις δεσμεύσεις. Μίλησε επίσης για δυνάμεις που λένε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, που μπορεί να βγουν από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. «Είναι δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοιες σειρήνες να αντέξει ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι», για να προσθέσει ότι ωστόσο άντεξε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις «σειρήνες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ