Στο Γολγοθά της εφεδρείας τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι - iefimerida.gr

Στο Γολγοθά της εφεδρείας τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και φορείς (όπως η ΕΡΤ, το Μετρό, και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) θα μπουν άμεσα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, ενώ η «καμπάνα» θα χτυπήσει σύντομα για ακόμα περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους των ίδιων φορέων που θα αξιολογηθούν με βάση «τα διεθνώς ισχύοντα».

Αυτό το νούμερο προκύπτει από την χτεσινή εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις διοικήσεις των 151 ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ζητώντας από αυτές να εκτιμήσουν ποιοι υπάλληλοι τους αποτελούν «πλεονάζων προσωπικό» και να στείλουν τις προτάσεις τους, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις των διοικήσεων των 151 φορέων και ΔΕΚΟ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, «θα πρέπει να περιλαµβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζοµένων του [κάθε] φορέα».

Υπολογίζεται ότι οι 151 ΔΕΚΟ και φορείς έχουν αυτήν τη στιγμή περίπου 30.000, οπότε το 10% οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, η αναζήτηση του πλεονάζοντος προσωπικού θα πρέπει να γίνει κατ' αρχήν µεταξύ όσων έχουν ήδη θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα, έχουν φθάσει σε συντάξιµη ηλικία και έχουν χαµηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή είναι υποχρεωτικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πέραν αυτών «τυχόν πλεονάζον προσωπικό µπορεί να αναζητηθεί κατά προτεραιότητα µεταξύ εργαζοµένων γενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζοµένων σε τµήµατα διοικητικής µέριµνας, γραµµατειακής υποστήριξης κοκ».

Σε δεύτερη φάση, αναφέρει η εγκύκλιος, σε όσους οργανισμούς και ΔΕΚΟ εξακολουθούν να απασχολούν πάνω από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων εργαζοµένων τίθεται σε διαδικασία αξιολόγησης µε την υποστήριξη εξωτερικών συµβούλων που θα προσληφθούν µε ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Η πρόσληψη των εξωτερικών συµβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός µηνός από τη λήψη της εγκυκλίου, δηλαδή μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, και το πόρισµα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Αυτό που δεν αναφέρει η εγκύκλιος, για τη δεύτερη φάση, είναι

  • με ποια κριτήρια θα γίνει  η πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων
  • με ποια κριτήρια θα αξιολογήσουν τους εργαζομένους
  • πόσοι τελικά υπάλληλοι θα μπουν στην εφεδρεία

Προφανώς, για όλα αυτά θα υπάρξει και δεύτερη εγκύκλιος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ