Ο Πούτιν μιλά πρώτη φορά για «βόρεια» και νότια Κύπρο - iefimerida.gr

Ο Πούτιν μιλά πρώτη φορά για «βόρεια» και νότια Κύπρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κύπρο. Παρά την διαχρονική και σαφή ρωσική θέση στο κυπριακό, να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, ο Πούτιν επέλεξε να χρησιμοποιήσει αμφιλεγόμενη ορολογία, μιλώντας δύο φορές για «βόρεια και νότια» Κύπρο.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί κάθε χρόνο εν είδη απολογισμού, ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό, τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο", όσο και το "νότιο τμήμα" τής νήσου, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό».

Αμέσως μετά μάλιστα πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο" και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Αντιθέτως, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream για τον οποίο έλαβε πρόσφατα απόφαση να διακόψει τις εργασίες του, μέσω Ελλάδας, ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τον όρο FYROM για τα γειτονικά Σκόπια. Όπως είπε, αν θέλουν οι ευρωπαίοι εταίροι « μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην FYROM».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ