Δημοσκόπηση-σοκ που «δικαιολογεί» την CIA: Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ των βασανιστηρίων - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση-σοκ που «δικαιολογεί» την CIA: Οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ των βασανιστηρίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια εβδομάδα μετά από την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, που κατήγγειλε τα βασανιστήρια της CIA σε βάρος δεκάδων ανθρώπων, μια δημοσκόπηση έρχεται να... δικαιολογήσει τις αποτρόπαιες ενέργειες της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

« Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;» Αυτή ήταν η ερώτηση που τέθηκε στους Αμερικανούς πολίτες, από την εφημερίδα Washington Post και το κανάλι ABC News. Ενάντια στο γενικότερο επικριτικό κλίμα που επικρατεί όμως, οι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της CIA.

Σε ποσοστό 59%, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση, πιστεύουν πως τα βασανιστήρια της CIA είναι δικαιολογημένα. Αντιθέτως, μόλις το 31% δηλώνει πως η στάση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν αδικαιολόγητη. Μάλιστα, το δείγμα της έρευνας δεν ήταν μικρό, αφού συμμετείχαν 1.000 ενήλικοι πολίτες.

Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος» οι απαντήσεις είναι ανάλογες. Το 58% πιστεύει πως τις περισσότερες φορές τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα, ενώ μόνο το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Μάλιστα, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς θεωρεί «άδικη» την έκθεση της Γερουσίας, η οποία κατακρίνει τις ενέργειες της CIA. Την ίδια στιγμή, το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.

Ακόμα και όταν αναφέρθηκε η λέξη «βασανιστήρια», σε επόμενη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό. Το 51% συνέχισε να θεωρεί δικαιολογημένες τις πράξεις της CIA. Ωστόσο, αρκετοί στο άκουσμα της «λέξης κλειδιού» δυσκολεύτηκαν να... πάρουν θέση. Το 20% δεν εξέφρασε άποψη, ενώ μόλις το 29% απάντησε ότι είναι «αδικαιολόγητες» οι ενέργειες της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Γερουσία καταγράφει τις μεθόδους ανάκρισης της CIA που θεωρούνται "βασανιστήρια" από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και διεθνείς οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ