O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] - iefimerida.gr

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ρούχα του μοιάζουν με γλυπτά, μεταμορφώνουν τις γυναίκες σε απόλυτα αισθησιακά πλάσματα χωρίς ίχνος χυδαιότητας ή πρόκλησης. Ο σχεδιαστής Azzedine Alaia (Αζεντίν Αλαϊά), ο επαναστάτης της μόδας, ο καλλιτέχνης, ο φιλόσοφος, έρχεται στην Αθήνα και θα μιλήσει στις 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση του Megaron Plus.

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Γαλλοτυνήσιος δημιουργός θα συνομιλήσει με τον λογοτέχνη, εικαστικό και Καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης Δημοσθένη Δαββέτα με θέμα «Κρίση και δημιουργία». Οι δύο συνομιλητές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα της μόδας, της κρίσης και της δημιουργίας και θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Η κρίση, εκτός από τις οδυνηρές της συνέπειες, μήπως μπορεί να γίνει αφετηρία για αυτογνωσιακή πορεία σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο; Και η μόδα πώς μπορεί να συμβάλει σε κάτι τέτοιο; Ειδικότερα, σε ποια κοινωνικά, ιστορικά και αισθητικά θεμέλια στηρίζεται η μόδα του Αζεντίν Αλαϊά; Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30.


Από την Γκάρμπο στην Lady Gaga.

Οραματιστής, ασυμβίβαστος, επιλεκτικό και φειδωλός σε δηλώσεις, ο Aζεντίν Αλαϊά δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιον από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που κυριαρχούν στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Έχει ντύσει αστέρες της παγκόσμιας σκηνής, από την Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσσυ Νόρμαν ως την Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Κάρλα Μπρούνι, και έχει σχεδιάσει κοστούμια για παραστάσεις όπερας όπως «Οι γάμοι του Φίγκαρο» με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον διάσημο μαέστρο Γκουστάβο Ντουνταμέλ.

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Σαγιάρ, ιστορικό μόδας και Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως του Παρισιού, ο Αλαϊά είναι «ο τελευταίος μεγάλος couturier, ένας πραγματικός μόδιστρος με την αυστηρή έννοια» συνεχίζει ο διάσημος γάλλος ιστορικός. «Ξέρει να κάνει οτιδήποτε έχει σχέση με την επεξεργασία ενός μοντέλου: να σχεδιάζει, να κόβει, να ράβει».

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Aυτοπροσδιοριζόμενος, ο Αζεντίν Αλαϊά υπογραμμίζει ότι είναι προπαντός μόδιστρος και «σίγουρα όχι στιλίστας», ένας fashion designer που αντιμετωπίζει τις δημιουργίες του σαν γλυπτά (σπούδασε γλυπτική στην Τυνησία), τις οποίες προσαρμόζει ο ίδιος στα σώματα των μοντέλων του.

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Απόφοιτος του Ανωτέρου Ινστιτούτου Καλών Τεχνών της Τύνιδας, ο Αλαϊά μετεγκαταστάθηκε στο Παρίσι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά το τέλος του Γαλλοαλγερινού Πολέμου, όπου, κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης καριέρας του, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας (Christian Dior, Guy Laroche, Thierry Mugler κ.ά.). Το 1984, τιμήθηκε με το «Όσκαρ της μόδας» και βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Designer της Χρονιάς. Το γαλλικό κράτος τον τίμησε, το 2008, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
O σχεδιαστής θρύλος Alaia έρχεται στην Αθήνα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ