Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκθέτει την Άννα για τα βιβλία

Το υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για την μη έγκαιρη εκτύπωση και διανομή των βιβλίων στα σχολεία. Αυτό απαντούν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στους ισχυρισμούς της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, κύκλοι του ανώτατου δικαστηρίου.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα επισήμαναν πηγές του οι δύο λόγοι που σταμάτησε η προμήθεια χαρτιού στον Οργανισμό Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων ήταν:

  • Η αυξημένη, κατά 20% σε σχέση με την αξία που είχε προϋπολογιστεί αρχικά, δαπάνη της προμήθειας χάρτου για την έκδοση σχολικών βιβλίων.
  • Οι πλημμέλειες κατά την αξιολόγηση των προσφορών στην επιτροπή διαγωνισμού. Οπως διαπιστώθηκε, στην επιτροπή συμμετείχαν συνταξιούχοι, οι οποίοι εφέροντο ότι ήταν εν ενεργεία, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονταν εν ενεργεία υπάλληλοι ως δήθεν συνταξιούχοι.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές η υπουργός Παιδείας είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Απρίλιο για τα προβλήματα του σχετικού διαγωνισμού.

Το ιστορικό

Η επιτροπή έκδοσης του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων συγκροτήθηκε στις στις 21 Απριλίου 2010. Στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία ο διαγωνισμός, θα πραγματοποιούνταν από το υπουργείο Παιδείας και όχι -όπως συνήθως γινόταν- από τη γενική γραμματεία Εμπορίου. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε 2 Μαρτίου 2011.

Το ΣΤ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις αρχές Απριλίου, πραγματοποίησε τον προσυμβατικό εκδίδοντας μάλιστα και σχετική απόφαση (22/2011).

Το ίδιο διάστημα η κυρία Διαμαντοπούλου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της διαδικασίας και της ζητήθηκε να τα αντιμετωπίσει, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαγωνισμός μετά από νέα δικαστική κρίση. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν ανταποκρίθηκε.

Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με νέα αίτηση η οποία συζητήθηκε στις 6 Μαΐου 2011, ενώ τέσσερις ημέρες μετά κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα.

Στις 2 Ιουνίου 2011, Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε παράνομη τη σύμβαση. Μάλιστα, η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε στην υπουργό στις 12 Ιουλίου.

Η υπουργός Παιδείας και για τη δεύτερη αυτή αρνητική απόφαση ενημερώθηκε εγκαίρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και μάλιστα προφορικά από τις 5 Ιουλίου.

Μετά τα παραπάνω γίνονται σαφείς οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας το οποίο τώρα προσπαθεί με εμβαλωματικές λύσεις οι οποίες μάλιστα θα κοστίσουν πολύ περισσότερα χρήματα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί, ενώ κάθε βιβλίο κοστίζει κατά μέσο όρο από 0.80 λεπτά έως 1,5 ευρώ, οι φωτοτυπίες μόλις μέρους των σελίδων του θα κοστίσουν περίπου 4 ευρώ για κάθε βιβλίο που θα χρειαστεί ο κάθε μαθητής.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι το κόστος των φωτοτυπιών θα πληρωθεί από τις σχολικές επιτροπές η απάντηση είναι ότι στους περισσότερους καλλικρατικούς δήμους δεν έχουν συγκροτηθεί καν σχολικές επιτροπές.

Ετσι, το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να οδηγούνται στα βιβλιοπωλεία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βιβλία της χρονιάς

Οι εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ δήλωσαν ότι ο Οργανισμός τώρα παραλαμβάνει το χαρτί και μόνο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στα σχολεία το 60% των βιβλίων. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να ομαλοποιηθεί ένα με ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ήδη, το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου. Κατά περίπτωση, όμως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Στα νησιά έχει ήδη φτάσει το 70% των σχολικών εγχειριδίων.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων.

Όπως υποστήριξαν, η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος οδήγησε τελικά σε τραγικές σπατάλες, καθώς επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε εποχιακούς υπαλλήλους, προσλήφθηκαν τελικά εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικών εταιριών, που πληρώνονται 102 ευρώ την ημέρα ο καθένας και 145 ευρώ την ημέρα το κάθε φορτηγό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά και εκφόρτωση των βιβλίων.

πηγή φωτογραφίας: alximeio.wordpress.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ