Σκληρό παζάρι στο υπό εξέλιξη Eurogroup για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας - iefimerida.gr

Σκληρό παζάρι στο υπό εξέλιξη Eurogroup για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θετικούς οιωνούς για την Ελλάδα ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας Φινλανδίας και Ισπανίας, εμφανίστηκαν να στηρίζουν τη χώρα μας. Από την πλευρά του ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ φρόνιστε να στείλει το μήνυμα συμμόρφωσης με την τρόικα για να βοηθήσει η Ευρωζώνη. Η ευρωζώνη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά προηγουμένως πρέπει να έχει περάσει με επιτυχία το... stress test της αξιολόγησης της τρόικας δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, όταν κλήθηκε να απαντήσει αν πρέπει να βγει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης, ήταν εξαιρετικά ευνοϊκός για τις ελληνικές θέσεις: «Η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά τεράστιες προσπάθειες και το πρώτο πράγμα που οφείλουμε στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό είναι να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες αυτές.Ηταν μια διαδικασία που προκάλεσε τεράστια προβλήματα κοινωνικά και πολιτικά» είπε ο κ. Σαπέν.

Προσέθεσε, δε με νόημα: «Ανέφερα στους έλληνες συναδέλφους μου ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια υποστηριζόμενη, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο, όχι με τον ίδιο μηχανισμό».

Από τον πλευρά του και ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών Ανντι Ρίννε τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να την υποβοηθήσουμε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές» σημειώνοντας: «Εμείς προτιμούμε την λύση των παλιών χρημάτων».

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρές λύσεις» και πως οι σχετικές συζητήσεις δεν γίνονται μόνο με την τρόικα αλλά και με διάφορους άλλους θεσμούς.

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα θέλει να βγει από το πρόγραμμα, αλλά μην με ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό, δεν το ξέρουμε» είπε ο Χ. Σέλινγκ και πρόσθεσε ότι αναμένει την ενημέρωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πρόταση που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας ΝτεΓκουίντος, ο οποίος όμως υπενθύμισε μπαίνοντας στο συμβούλιο ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι». Από την πλευρά του, ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε ότι σήμερα – μεταξύ άλλων - θα αναζητηθεί μια λύση για την Ελλάδα - και την Κύπρο.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Οι διαβουλεύσεις για το σημερινό Eurogroup, όπου ξεκινά η συζήτηση για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας είναι πυρετώδεις τις τελευταίες ώρες. Και όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Reuters, στόχος της Αθήνας είναι να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για μια... ενδιάμεση λύση, δηλαδή για μια πιστωτική γραμμή που δεν θα έχει το ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα», τόνισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση προληπτικής χρηματοδότησης, η οποία θα ηρεμήσει τις αγορές αλλά δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας, προβλέποντας όρους που προσομοιάζουν με μνημονιακές υποχρεώσεις.

Για να κάμψει τις αντιστάσεις Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φινλανδών, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως δέχεται να διατηρήσει ενεργό ρόλο το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να αρκούνται σε αυτό, καθώς δεν αφήνουν στην ευχέρεια της Αθήνας τα ζωτικής σημασίας θέματα που θέλει να αποφύγει φέτος η κυβέρνηση (ασφαλιστικό, εργασιακά, απολύσεις στο Δημόσιο). Για τον λόγο αυτό και θέλουν να ακούσουν από τώρα δεσμεύσεις για το τι θα κάνει το 2015 γι' αυτά τα θέματα.

Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται να αντιστέκεται στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, να ρίξει το χαρτί της αξιοποίησης των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Την ίδια ώρα, από το στρατόπεδο της Τρόικα επιμένουν στο ότι η Αθήνα δεν έχει καλύψει με επαρκή τρόπο τις εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα η ημερομηνία επιστροφής να είναι ακόμα ανοικτή. Πέρα από τα γνωστά «αγκάθια», πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τους στόχους του Προϋπολογισμού, καθώς ενώ η Τρόικα περιμένει διευκρινίσεις και νέα στοιχεία, από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ορθά-κοφτά: «Καταθέσαμε προσχέδιο Προϋπολογισμού, δεν υπάρχει κανένα κενό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup Αθήνα τρόικα Χαρδούβελης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ