Στην κυβέρνηση επιμένουν: Οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό δεν ανοίγουν - Βενιζέλος: Ερχονται και άλλα «κουρέματα» [βίντεο] - iefimerida.gr

Στην κυβέρνηση επιμένουν: Οι ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό δεν ανοίγουν - Βενιζέλος: Ερχονται και άλλα «κουρέματα» [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν ανοίγουν ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις επαναβεβαίωσαν σήμερα Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών κατά την προετοιμαστικού χαρακτήρα σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης το οποίο είναι «καθοριστικής σημασίας» κατά την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει πριν από το τελευταίο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου την διαπραγμάτευση για έξοδο από το μνημόνιο.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η γραμμή «αμύνης» της κυβέρνησης σε σχέση με την έξοδο από το Μνημόνιο είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα 11,5 δις του ΤΧΣ τα οποία η κυβέρνηση θα τα αξιοποιήσει για την μείωση του χρέους. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα στα «Νέα» «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη τονίζοντας ότι η προληπτικη γραμμή είναι ευρωπαϊκά λεφτά και πως η ΕΚΤ είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός στήριξης. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι προανήγγειλε και άλλα «κουρέματα» του χρέους.

«Τα αδιάθετα υπόλοιπα στο ΤΧΣ και βελτιώνουν το χρέος μας αλλά και θα γίνουν πολλές άλλες παραμετροποιήσεις του χρέους, κουρέματα για την ακρίβεια, να μην παίζουμε με τις λέξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά. η ΕΚΤ είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών. Υποστήριξε δε ότι τα θετικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests θα έχουν αντίκτυπο και στους πολίτες και τους καταθέτες, ζήτησε ωστόσο υπομονή.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ σκληρή και πολύ λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπούμε στην επόμενη φάση της εξόδου από τις αγορές». Επεσήμανε δε την ανάγκη, να υπάρξουν διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα επιτρέπουν στη χώρα να αναπνεύσει ως ισοδύναμη χώρα, αλλά και να μην κινδυνεύει από κανένα τέχνασμα των αγορών σε βάρος της.

Επιβεβαίωσε ότι το αυριανό Eurogroup είναι «καθοριστικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση» καθώς θα εξεταστεί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και η νέα φάση, στην οποία θα εισέλθει η χώρα, μετά την ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απάντησε αόριστα για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα αλλά σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και με άλλους τρόπους και όχι μόνο μέσω των εκπροσώπων των πιστωτών μας. Είπε πάντως ότι οι επιμέρους θέσεις της κυβέρνησης έχουν σταλεί ήδη στην Τρόικα.

Απέδωσε σε «παρεξήγηση» τα περί παράστασης του παρόντος προγράμματος, που αποδόθηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ζήτησε ψυχραιμία στο χειρισμό τέτοιων θεμάτων, προκειμένου να μην υπονομεύονται οι εθνικές προσπάθειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το αίτημα Τσίπρα-Κουβέλη για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τα εθνικά θέματα στην ατζέντα. «Δεν υπάρχει εθνικός κίνδυνος ή κάποιο ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για το οποίο να χρειάζεται να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί» υποστήριξε. Ενώ για την οικονομία αρκέστηκε να πει ότι «είναι σαφές ότι ο καθένας έχει διαφορετικές θέσεις».

Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου

«Η συζήτηση για έξοδο από το μνημόνιο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Από 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα» δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών.

Οπως σημείωσε για την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα πρέπει να νιώθουν όλες οι πλευρές ότι είναι νικητές. Τέλος, απέφυγε να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα λέγοντας πως θα έρθουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομαδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ